Milan Radojičić: Preuređenje muzeja Trećeg pješadijskog puka treba da bude ponos svima

Srna
Milan Radojičić: Preuređenje muzeja Trećeg pješadijskog puka treba da bude ponos svima

BANjALUKA– Treći pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH ima ambiciozne i ostvarive planove da Muzej ovog puka u Kasarni "Kozara" bude preuređen građevinski i u svakom drugom smislu kako bi dobio adekvatan prostor koji bi u najboljem svjetlu predstavio odbrambeno-otadžbinski rat, nasljeđe Vojske Republike Srpske (VRS) i njene pripadnike.

- Naš Muzej sa više od 50 eksponata koje čuva, a u okviru kojeg se nalazi i Spomen-soba sa oko 22.500 imena poginulih boraca, najbolji je svjedok teške istorije srpskog naroda - rekao je komandant ovog puka Milan Radojičić. 

Novi prostor, dodao je on, trebao bi da pokaže pijetet prema onima koji su najzaslužniji za slobodu srpskog naroda i njegov ostanak na ognjištima. 

Radojičić je naveo da je to ozbiljan građevinski poduhvat koji iziskuje značajna sredstva, ali da je siguran da bi bio na ponos svima i služio u edukativne svrhe, kako školarcima i studentima, tako i onima koji dolaze da posjete Banjaluku i Republiku Srpsku. 

- Takođe nam je u planu i početak radova na zaštiti eksponata koji su dio muzejske postavke, a izloženi su vani i nalaze se pod uticajem vremenskih prilika i neprilika. Sa tim planom bi trebalo početi čim uslovi dozvole, jer je vrijednost tih esponata u istorijskom smislu velika i svako odlaganje tih radova bi imalo i štetne posljedice - napomenuo je Radojičić. 

Radojičić je istakao značaj muzejskih eksponata iz Drugog svjetskog rata koji svjedoče o antifašističkoj borbi srpskog naroda protiv okupatora, jer ukazuju kroz koju je patnju i stradanje prošao. 

Kada je riječ o postavci eksponata iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Radojičić je naveo da ona nije uvijek kompletna i upotpunjena onako kako bi to trebalo da bude, te da je razlog i nedostatak prostora, zbog čega je i planiran program rekonstrukcije Muzeja. 

"Postavku čine oružje, dijelovi vojne opreme, te fotografije sa ratnih poprišta koje svjedoče o teškim vremenima i situacijama koje su naši vojnici prošli", naveo je Radojičić. 

Poseban ponos Puka, dodao je on, predstavlja Spomen-soba, u kojoj se nalazi oko 22.500 imena boraca VRS stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu i jedino je mjesto u Republici gdje su imena svih boraca upisana na jednom mjestu, te ima veliki značaj u istorijskom i sentimentalnom smislu. 

"Napravljena je u čast junacima koji su životima platili cijenu naše današnje slobode, a završena je 2012. godine, prije svega, zahvaljujući donaciji tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", kaže Radojičić. 

On je izrazio zadovoljstvo što Muzej i Spomen-soba bilježe brojne posjete učenika, građana, te brojnih stranih delegacija i pojedinaca. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana