Radojičić: Grad podržava rad nacionalnih manjina

Srna
Radojičić: Grad podržava rad nacionalnih manjina

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da grad na različite načine podržava rad republičkog Saveza nacionalnih manjina i udruženja manjina.

Radojičić je naglasio da je Banjaluka ustupila prostor u kojem radi Savez i da učestvuje u budžetima za različite manifestacije i projekte na kojima rade udruženja manjina.

On je, nakon prijema za delegaciju Udruženja Slovenaca Republike Srpske "Triglav" Banjaluka povodom obilježavanja dvadesetogodišnjice njihovog rada, naveo da je Udruženje Slovenaca u Banjaluci jedno od najaktivnijih.

"Intenzivna je naša saradnja sa subjektima iz Slovenije. Ovdje su turisti iz Slovenije prvi ili drugi po prisustvu. Prisutni su i različiti ekonomski subjekti, a imamo i odličnu saradnju sa nizom lokalnih zajednica poput Ljubljane, Kranja, Maribora i Novog Mesta", naglasio je Radojičić.

Prijemu su prisustvovali i slovenački ministar za pitanja dijaspore Gorazd Žmavc i ambasador Slovenije u BiH Zorica Bukinac, a na sastanku je razgovarano o položaju nacionalnih manjina u Banjaluci i odnosu subjekata iz Slovenije i grada Banjaluka, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gorazd Žmavc je nakon prijema u Gradskoj upravi naveo da je regionalna saradnja veoma značajna u evropskom prostoru.

"Na tom planu Slovenija radi mnogo. U dijaspori je mnogo Slovenaca i oni nam puno znače, naročito kada razmišljamo o mladim generacijama", rekao je Žmavc.

Svečanost povodom 20. godišnjice postojanja i rada Udruženja Slovenaca Republike Srpske "Triglav" Banjaluka biće održana večeras u Banskom dvoru, sa početkom u 18.00 časova.

Udruženje Slovenaca Republike Srpske "Triglav" Banjaluka registrovano je 1998. godine kao nevladina, neprofitabilna organizacija s ciljem okupljanja Slovenaca i njihovih potomaka koji žive na području Banjaluke i okoline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana