"Putem sjećanja" biciklima krenulo 68 učenika

Srna
Foto: Srna

KOSTAJNICA- "Putem sjećanja" jutros je iz Kostajnice do Donje Gradine biciklima krenulo 68 učenika kostajničke osnovne i srednje škole, čime opština Kostajnica obilježava 22. april - Dan sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Učesnici su položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen-obilježja na jednoj od dvije masovne gorobnice na Zečevom brdu u Kostajnici.

Na ovim lokacijama je 1941. godine izvršen masovni pokolj nad srpskim življem, a ubijeno je oko 2.600 muškaraca, žena i djece.

Slijedi ruta do Spomen-krsta kod Crkve Svete Petke u Kozarskoj Dubici, a zatim etapa do spomen-kosturnice kod Crkve Svetog apostola Marka u Drakseniću.

Posljednja dionica vozi se do Spomen-područja Donja Gradina, gdje će djeca položiti vijenac i obići memorijalni kompleks u pratnji kustosa koji će održati istorijski čas.

Organizator "Puta sjećanja" je opština Kostajnica treću godinu zaredom, nakon što su 22. aprila 2021. godine ovaj put, dug oko 40 kilometara, biciklima samoinicijativno prešli dječaci Kristijan Radomirović i Rastko Adamović, odajući na taj način poštu jasenovačkim logorašima.

Opština Kostajnica je podržala njihovu ideju, sa željom da ovakav način obilježavanja 22. aprila - godišnjice proboja logoraša i Dana sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac postane tradicija, kojom bi se iz Kostajnice poslala poruka o potrebi njegovanja kulture sjećanja na stradanje naroda Potkozarja.

Na startu "Puta sjećanja" obilježen je i zvanični početak preventivne aktivnosti "Zvoni da te vide! Neka blista biciklista!" koju tradicionalno sprovodi Auto-moto savez /AMS/ Republike Srpske.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović rekao je da o masovnim grobnicama na Zečevom brdu nikada nije ispričana istina, niti su bile obilježene na pravi način, iako, koliko je njemu poznato, postoji jedno svjedočenje na sudu i koje je dokumentovano.

Janjetović je istakao da je ovo jedan početak širenja istine o tom zločinu i da se ona prenese budućim pokoljenjima, jer ljudi koji zaborave istoriju nemaju identitet.

Lubura Jelica iz AMS-a Republike Srpske rekla je da AMS želi da iskoristi ovu priliku i da učesnicima u saobraćaju koji voze bicikl skrene pažnju na osnovna saobraćajna pravila za bezbjedno kretanje.

Lubura je navela da će preventivnu akciju sprovoditi širom Republike Srpske do 31. avgusta i da su tim povodom i ovdje u Kostajnica i da će učesnicima današnjeg "Puta sjećanja" podijeliti katadioptere koje mogu postaviti na svije bicikle i druge signalizatore kako bi bilo vidljiviji naročito u noćnim uslovima vožnje.

Rukovodilac Odsjeka za vozače, puteve i vozila u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Nikola Torbica rekao je da ovakvu priliku koriste za promociju bezbjednosti biciklizma i da savjetuju biciklistima da nose kacige, iako nisu zakonski obavezni, te da koriste osvjetljenja na biciklu kako bi bili vidljiviji u saobraćaju.

Zamjenik komandira Policijske stanice Kostajnici Policijske uprave Prijedor Dalibor Čopić rekao je da se na području ove uprave tokom prošle godine evidentirano 957 saobraćajnih nezgoda, od čega su u 21 učestvovali biciklisti, pri čemu je jedan poginuo, tri teško povrijeđena, a četiri lakše.

On je naveo da je u prva tri mjeseca ove godine bilo je 219 saobraćajnih nezgoda, a u četiri su učestvovali biciklisti koji su tom prilikom zadobili lake povrede.

Prema njegovim riječima, neka od osnovnih pravila učešća biciklista u saobraćaju je da to ne bude lice mlađe od 12 godine bez prisustva roditelja ili nekog starijeg lica, da u uslovima smanjene vidljivosti koriste svejtloodbojne prsluke ili drugu reflektujuću opremu ili uređaj i da se kreću uz desnu ivicu kolovoza, da ne koriste mobilni telefon, ni slušalice za audio-uređaje tokom vožnje.

On je apelovao da svi učesnici u saobraćaju poštuju pravila i propise i na taj način doprinesu poboljšanju bezbjednosti i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana