"Путем сјећања" бициклима кренуло 68 ученика

Srna
Foto: Srna

КОСТАЈНИЦА- "Путем сјећања" јутрос је из Костајнице до Доње Градине бициклима кренуло 68 ученика костајничке основне и средње школе, чиме општина Костајница обиљежава 22. април - Дан сјећања на жртве геноцида у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Учесници су положили вијенац и запалили свијеће код спомен-обиљежја на једној од двије масовне горобнице на Зечевом брду у Костајници.

На овим локацијама је 1941. године извршен масовни покољ над српским живљем, а убијено је око 2.600 мушкараца, жена и дјеце.

Слиједи рута до Спомен-крста код Цркве Свете Петке у Козарској Дубици, а затим етапа до спомен-костурнице код Цркве Светог апостола Марка у Драксенићу.

Посљедња дионица вози се до Спомен-подручја Доња Градина, гдје ће дјеца положити вијенац и обићи меморијални комплекс у пратњи кустоса који ће одржати историјски час.

Организатор "Пута сјећања" је општина Костајница трећу годину заредом, након што су 22. априла 2021. године овај пут, дуг око 40 километара, бициклима самоиницијативно прешли дјечаци Кристијан Радомировић и Растко Адамовић, одајући на тај начин пошту јасеновачким логорашима.

Општина Костајница је подржала њихову идеју, са жељом да овакав начин обиљежавања 22. априла - годишњице пробоја логораша и Дана сјећања на жртве геноцида у логору Јасеновац постане традиција, којом би се из Костајнице послала порука о потреби његовања културе сјећања на страдање народа Поткозарја.

На старту "Пута сјећања" обиљежен је и званични почетак превентивне активности "Звони да те виде! Нека блиста бициклиста!" коју традиционално спроводи Ауто-мото савез /АМС/ Републике Српске.

Начелник општине Костајница Никола Јањетовић рекао је да о масовним гробницама на Зечевом брду никада није испричана истина, нити су биле обиљежене на прави начин, иако, колико је њему познато, постоји једно свједочење на суду и које је документовано.

Јањетовић је истакао да је ово један почетак ширења истине о том злочину и да се она пренесе будућим покољењима, јер људи који забораве историју немају идентитет.

Лубура Јелица из АМС-а Републике Српске рекла је да АМС жели да искористи ову прилику и да учесницима у саобраћају који возе бицикл скрене пажњу на основна саобраћајна правила за безбједно кретање.

Лубура је навела да ће превентивну акцију спроводити широм Републике Српске до 31. августа и да су тим поводом и овдје у Костајница и да ће учесницима данашњег "Пута сјећања" подијелити катадиоптере које могу поставити на свије бицикле и друге сигнализаторе како би било видљивији нарочито у ноћним условима вожње.

Руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица рекао је да овакву прилику користе за промоцију безбједности бициклизма и да савјетују бициклистима да носе кациге, иако нису законски обавезни, те да користе освјетљења на бициклу како би били видљивији у саобраћају.

Замјеник командира Полицијске станице Костајници Полицијске управе Приједор Далибор Чопић рекао је да се на подручју ове управе током прошле године евидентирано 957 саобраћајних незгода, од чега су у 21 учествовали бициклисти, при чему је један погинуо, три тешко повријеђена, а четири лакше.

Он је навео да је у прва три мјесеца ове године било је 219 саобраћајних незгода, а у четири су учествовали бициклисти који су том приликом задобили лаке повреде.

Према његовим ријечима, нека од основних правила учешћа бициклиста у саобраћају је да то не буде лице млађе од 12 године без присуства родитеља или неког старијег лица, да у условима смањене видљивости користе свејтлоодбојне прслуке или другу рефлектујућу опрему или уређај и да се крећу уз десну ивицу коловоза, да не користе мобилни телефон, ни слушалице за аудио-уређаје током вожње.

Он је апеловао да сви учесници у саобраћају поштују правила и прописе и на тај начин допринесу побољшању безбједности и смањењу броја саобраћајних незгода. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана