Proizvode 150.000 litara mlijeka, nema godišnjeg i bolovanja

Srna
Proizvode 150.000 litara mlijeka, nema godišnjeg i bolovanja

NOVI GRAD - U poljoprivrednom gazdinstvu Ljepoja u Sokolištu kod Novog Grada, nagrađenom ove godine za najuspješnije poljoprivredno gazdinstvo na području opštine, godišnje bude proizvedeno 150.000 litara mlijeka i uz to posijano oko 150 dunuma žita, a da bi završili sve poslove nemaju odmora, ni bolovanja.

Marinko Ljepoja kaže da se poljoprivredom bavi od kad zna za sebe, odnosno da je počeo sa roditeljima.

"Proizvodnjom mlijeka se bavimo od 2000. godine, počeli smo sa tri-četiri grla. Polako smo ukrupnjavali i kupovali mehanizaciju. Sada je u štali 46 grla", rekao je Ljepoja.

On navodi da je dnevna proizvodnja mlijeka 400-500 litara, što zavisi od broja krava koje su steone.

"Mlijeko predajemo u Mlijekoprodukt, oni redovno dolaze, zadovoljni smo cijenom i premijom koja jeste sada nešto niža, ali je redovna", kaže Ljepoja.

U ovom poljoprivrednom gazdinstvu obezbjeđuju veliki dio stočne hrane, osim koncentrata koje kupuju.

"Sijemo oko 120 dunuma kukuruza, oko 30 dunuma strnih žita. Osim toga, pripremamo djetelinu i travu. Dosta zemlje uzimamo u zakup", kaže Ljepoja.

On je rekao da dosta vremena oduzima svakodnevna muža krava.

"Mi nemamo ni sveca, ni praznika, ni bolovanja. Ako je neko odsutan dan-dva, ostali preuzimaju njegov posao", ističe Ljepoja.

On dodaje da, osim njega, sve poslove obavljaju supruga, sestra i nećak, a po potrebi i komšije.

"Pomognem komšijama kad njima treba, onda i oni meni. Borimo se i snalazimo da završimo sve poslove. Lakše je kada je poljoprivredno gazdinstvo orijentisano isključivo na jednu vrstu proizvodnje. Ovako, kad imamo i proizvodnju mlijeka i ratarski dio teže je sve stići", kaže Ljepoja.

Ljepoja je ovogodišnji dobitnik plakete za najuspješnijeg registrovanog poljoprivrednog proizvođača, opštinskog priznanja koje se dodjeljuje povodom Petrovdana, Dana i krsne slave opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana