Prisjeo im paradajz iz Turske

Milijana Latinović
Prisjeo im paradajz iz Turske

Banjaluka - Vijest da na gajbicama paradajza uvezenog iz Turske u Srbiju stoji upozorenje da kora nije za ljudsku upotrebu zabrinula je i stanovnike Republike Srpske koji svakodnevno pazare ovo povrće, jer se osim domaćeg, na tezgama i policama marketa već može naći i uvozno.

Banjalučanka Slavica R., koju smo juče zatekli ispred jedne od prodavnica, kaže da se ne usuđuje da kupi paradajz iako je njenim ukućanima jedna od najdražih salata.

- Čula sam za paradajz iz Turske koji se prodaje u Srbiji, a znam da i kod nas uvoze, pogotovo ovaj prvi. Ne znam šta piše na deklaraciji, ali se ne usuđujem da ga kupim. Svim i svačim nas truju. I nije to problem samo sa paradajzom. Ranijih godina u limunu je bilo pesticida, a sporne su bile i mandarine, a sad paradajz - kazala je ova Banjalučanka. 

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH su istakli da na naše tržište dolazi paradajz iz Turske, ali nisu mogli da potvrde da li je riječ o povrću sa spornom deklaracijom.

- U prva dva mjeseca ove godine uvezena su 632.962 kilograma paradajza iz Turske, vrijednosti 659.447 KM - naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Dodaju da je lani uvezeno 4,46 miliona kilograma paradajza iz Turske, vrijednosti 4,5 miliona maraka.

Načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić ističe da nema informaciju da li se sporni paradajz prodaje i na našem tržištu.

- Takve deklaracije se obično nalaze na pakovanjima agruma, čija se kora ne koristi u ishrani. Vjerujem da je tu došlo do neke greške. U svakom slučaju, treba biti oprezan - rekao je Lalić.

Dodaje da je savremena poljoprivreda nezamisliva bez upotrebe pesticida, ali da proizvođač mora dobro poznavati i kulture koje uzgaja i pesticide koje koristi.

Lalić je kazao da je edukacija poljoprivrednika obavezna.

U Agenciji za bezbjednost hrane BiH kažu da od nadležnih inspekcija nisu dobili obavještenje da su pri uvozu u BiH zabilježeni slučajevi da je na gajbicama paradajza iz Turske ispisano upozorenje da kora nije za ljudsku ishranu.

- U BiH se sprovodi redovni godišnji program kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog porijekla, a rezultati programa dostupni su javnosti - navode u ovoj agenciji.

U Inspektoratu RS ističu da su inspektori lani prilikom uvoza uzeli 1.133 uzorka voća i povrća za laboratorijske analize, te da je potvrđeno da su svi ispitivani uzorci bili uredni i da zadovoljavaju propisane parametre zdravstvene ispravnosti i kvaliteta.

Limun

Na tržištu RS i BiH prije četiri godine pojavio se limun uvezen iz Turske, za koji se sumnjalo da je tretiran štetnim materijama.

U nekoliko ispitivanih uzoraka tada je pronađena supstanca imazalil koja izaziva kancerogene posljedice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana