Pripreme za akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”: Novi cilj registar davalaca koštane srži

Danijela Bajić, Anita Janković Rečević
Pripreme za akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”: Novi cilj registar davalaca koštane srži

BANjALUKA - Uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca koštane srži, odnosno osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, cilj je ovogodišnje tradicionalne decembarske humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Potvrđeno je to “Glasu Srpske” iz Kabineta predsjednika Republike Srpske, pod čijim će pokroviteljstvom 28. decembra 14. put biti održano donatorsko veče u okviru ove akcije.

U Republici Srpskoj se ne obavlja transplantacija koštane srži, a ne postoji ni mogućnost laboratorijske analize kojom se utvrđuje da li krv potencijalnog donora odgovara bolesniku.

Priča o transplantaciji koštane srži u Srpskoj je aktuelizovana nedavnim apelom Banjalučanke Katarine Trivić, koja je putem društvenih mreža pozvala sve ljude dobre volje da doniraju koštanu srž i pomognu njoj ili nekome kome je to potrebno.

Predsjednica Udruženja hematologa RS Sandra Hotić istakla je da je uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca koštane srži RS, odnosno osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva veoma značajan korak za hematološke pacijente.

- Laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u Srpskoj će i te kako olakšati našim građanima koji žele da budu donori. Time ćemo ući u mrežu HLA tipiziranih - kazala je Hotićeva.

Kad je riječ o transplantaciji koštane srži u Srpskoj, Hotićeva kaže da će hematološki pacijenti još neko vrijeme morati čekati, odnosno dok se klinika ne preseli u nove prostorije, koje bi trebalo da budu završene 2025. godine.

- Još smo na lokaciji stare hirurgije i trenutno nemamo uslove da krenemo u postupak transplantacije. Preseljenjem u novu zgradu objedinićemo sve usluge neophodne za liječenje hematoloških i onkoloških pacijenata u Srpskoj - istakla je Hotićeva.

Nacionalni koordinator za maligna oboljenja RS Zdenka Gojković kaže za “Glas” da bi ispunjenje zacrtanog cilja humanitarne akcije značajno unaprijedilo kvalitet zdravstvene zaštite oboljelih u RS, naročito djece.

- Do sada su naši pacijenti zbog takvih intervencija najčešće išli u Beograd, što iziskuje i značajne troškove, posebno ako su i pitanju djeca pa je neophodna pratnja roditelja. Pozdravljam napor da se ovo važno pitanje riješi i svi trebamo pružiti podršku - rekla je Gojkovićeva, koja je zahvalila predsjedniku Srpske i svima koji godinama učestvuju u organizaciji akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Direktorica Zavoda za tranfuzijsku medicinu RS Gordana Guzijan u kratkom telefonskom razgovoru za “Glas” je navela da nije u zemlji i da nije obaviještena o novom cilju humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Vlada RS je početkom mjeseca prihvatila informaciju o značaju transplantacije matičnih ćelija hematopoeze i aktivnostima na uspostavljanju registra dobrovoljnih davalaca koštane srži u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, te zadala zadatke resornom ministarstvu i Zavodu za transfuzijsku medicinu. 

Ostvarene misije

Prvo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” u RS održano je 2010. godine za djecu oboljelu od malignih bolesti. U godinama koje su se nizale, armija humanitaraca bila je uz djecu sa poteškoćama u razvoju, mališane oboljele od dijabetesa melitusa tipa 1, djecu sa autizmom, potom za izgradnju roditeljske kuće u Banjaluci, kao i za oboljele od rijetkih genetskih oboljenja. Plemenita misija nastavljena je prikupljanjem novca za izgradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”, zatim za osnivanje Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, kao i za djecu sa poteškoćama pokreta. U akciji je sakupljen i novac za izgradnju dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju, pokrenuta je i prva banka humanog mlijeka u Srpskoj, a obezbijeđena su i vozila za udruženja koja okupljaju djecu sa intelektualnim teškoćama. Humana srca lani su pomogla nabavku transportnih inkubatora za bebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana