Припреме за акцију “С љубављу храбрим срцима”: Нови циљ регистар давалаца коштане сржи

Данијела Бајић, Анита Јанковић Речевић
Припреме за акцију “С љубављу храбрим срцима”: Нови циљ регистар давалаца коштане сржи

БАЊАЛУКА - Успостављање регистра добровољних давалаца коштане сржи, односно оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, циљ је овогодишње традиционалне децембарске хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”.

Потврђено је то “Гласу Српске” из Кабинета предсједника Републике Српске, под чијим ће покровитељством 28. децембра 14. пут бити одржано донаторско вече у оквиру ове акције.

У Републици Српској се не обавља трансплантација коштане сржи, а не постоји ни могућност лабораторијске анализе којом се утврђује да ли крв потенцијалног донора одговара болеснику.

Прича о трансплантацији коштане сржи у Српској је актуелизована недавним апелом Бањалучанке Катарине Тривић, која је путем друштвених мрежа позвала све људе добре воље да донирају коштану срж и помогну њој или некоме коме је то потребно.

Предсједница Удружења хематолога РС Сандра Хотић истакла је да је успостављање регистра добровољних давалаца коштане сржи РС, односно оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива веома значајан корак за хематолошке пацијенте.

- Лабораторије за ХЛА типизацију ткива у Српској ће и те како олакшати нашим грађанима који желе да буду донори. Тиме ћемо ући у мрежу ХЛА типизираних - казала је Хотићева.

Кад је ријеч о трансплантацији коштане сржи у Српској, Хотићева каже да ће хематолошки пацијенти још неко вријеме морати чекати, односно док се клиника не пресели у нове просторије, које би требало да буду завршене 2025. године.

- Још смо на локацији старе хирургије и тренутно немамо услове да кренемо у поступак трансплантације. Пресељењем у нову зграду објединићемо све услуге неопходне за лијечење хематолошких и онколошких пацијената у Српској - истакла је Хотићева.

Национални координатор за малигна обољења РС Зденка Гојковић каже за “Глас” да би испуњење зацртаног циља хуманитарне акције значајно унаприједило квалитет здравствене заштите обољелих у РС, нарочито дјеце.

- До сада су наши пацијенти због таквих интервенција најчешће ишли у Београд, што изискује и значајне трошкове, посебно ако су и питању дјеца па је неопходна пратња родитеља. Поздрављам напор да се ово важно питање ријеши и сви требамо пружити подршку - рекла је Гојковићева, која је захвалила предсједнику Српске и свима који годинама учествују у организацији акције “С љубављу храбрим срцима”.

Директорица Завода за транфузијску медицину РС Гордана Гузијан у кратком телефонском разговору за “Глас” је навела да није у земљи и да није обавијештена о новом циљу хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”.

Влада РС је почетком мјесеца прихватила информацију о значају трансплантације матичних ћелија хематопоезе и активностима на успостављању регистра добровољних давалаца коштане сржи у Заводу за трансфузијску медицину РС, те задала задатке ресорном министарству и Заводу за трансфузијску медицину. 

Остварене мисије

Прво донаторско вече “С љубављу храбрим срцима” у РС одржано је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести. У годинама које су се низале, армија хуманитараца била је уз дјецу са потешкоћама у развоју, малишане обољеле од дијабетеса мелитуса типа 1, дјецу са аутизмом, потом за изградњу родитељске куће у Бањалуци, као и за обољеле од ријетких генетских обољења. Племенита мисија настављена је прикупљањем новца за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа “За мајку и дијете”, затим за оснивање Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, као и за дјецу са потешкоћама покрета. У акцији је сакупљен и новац за изградњу дневних центара за дјецу са потешкоћама у развоју у Бањалуци и Требињу, покренута је и прва банка хуманог млијека у Српској, а обезбијеђена су и возила за удружења која окупљају дјецу са интелектуалним тешкоћама. Хумана срца лани су помогла набавку транспортних инкубатора за бебе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана