Prihodi programera pod velom tajni

Milijana Latinović
Prihodi programera pod velom tajni

Banjaluka - Precizne podatke o vrijednosti izvoza usluga u oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija (IKT) u Republici Srpskoj niko nema, iako IT stručnjaci u 450 kompanija svakodnevno dizajniraju internet stranice, izrađuju softvere i programiraju video-igre mahom za inostrana tržišta.

Prema podacima Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori RS, godišnje bude osnovano oko 70 IT kompanija i isto toliko ugašeno, prvenstveno zbog nedostatka radne snage, jer prema nekim procjenama Srpskoj nedostaje 1.500 stručnjaka u toj oblasti.

- Broj IT stručnjaka trenutno je daleko manji od potrebnog i onog koji se obrazuje na fakultetima. Neke firme bi mogle zaposliti duplo veći broj radnika. Ostaje i problem adekvatne plate pa i iz najvećih domaćih firmi odlaze iskusni stručnjaci. Poslodavci su počeli da posvećuju više pažnje tome kako bi ih zadržali. Najveća potreba je za programerima sa specifičnim poznavanjem određenih popularnih programskih jezika - istakao je za “Glas Srpske” sekretar tog udruženja Slobodan Dragičević.

Pojasnio je da se IT kompanije u Srpskoj uglavnom bave izradom internet stranica, dizajnom, programiranjem, izradom raznih video-igrica, softvera za zdravstvene ustanove i privredna društva, mrežnim održavanjima i projektovanjima, te integracijom sistema. Dragičević naglašava da kompanije iz ovog sektora skoro sve usluge izvoze, a neke čak prekidaju sve aktivnosti prema domaćim firmama i posluju isključivo na stranim tržištima.

- Međutim, u bilansima stanja i uspjeha ovaj izvoz nije prikazan korektno ili čak nije ni evidentiran. Izvoz se odvija sa servera na server ili drugim elektronskim načinom, a s obzirom na to da se ne koristi forma A obrasca ne dobijaju bonuse za izvoz niti umanjenje carine - naveo je Dragičević. Dodao je da ne postoji tačna evidencija o vrijednosti izvoza tih usluga.

- Sigurno je da je došlo do povećanja izvoza, jer se to osjeti i kroz povećanje aktivnosti u IT kompanijama. Udruženje je uputilo inicijativu Zavodu za statistiku RS da se IKT vodi kao poseban sektor, uz posebno pripremljene analize, ali, nažalost, to je odbijeno, uz obrazloženje da je riječ o prevelikom poslu za zavod - rekao je Dragičević.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić istakao je da taj centar trenutno radi analizu stanja u IKT sektoru za potrebe Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, koja bi trebalo da bude završena do kraja avgusta.

- Analiza će pokazati tačan broj kompanija i zaposlenih, promet, prihode i sve ono što do sada nismo imali, jer ovo je prvi put da se takva analiza radi u Srpskoj. Prikupljamo podatke u okviru pilot-projekta “IT prekvalifikacija”, jer samo na taj način možemo doći do veće podrške - pojasnio je Gverić za “Glas Srpske”.

Prodaja usluga

Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Spoljnotrgovinska komora BiH, IKT sektor u BiH je u prošloj godini ostvario prihod od 2,8 milijardi maraka od prodaje, što je 4,4 odsto od ukupnog prihoda od prodaje.

- Sektor IKT učestvuje sa nešto manje od devet odsto u ukupnom BDP-u i zapošljava oko 15.000 radnika - naveli su u komori i dodali da je od ukupno 32.293 registrovana preduzeća u BiH lani bilo 1.168 IKT kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana