Приходи програмера под велом тајни

Милијана Латиновић
Приходи програмера под велом тајни

Бањалука - Прецизне податке о вриједности извоза услуга у области информационо-комуникацијских технологија (ИКТ) у Републици Српској нико нема, иако ИТ стручњаци у 450 компанија свакодневно дизајнирају интернет странице, израђују софтвере и програмирају видео-игре махом за инострана тржишта.

Према подацима Удружења за информационо-комуникационе технологије у Привредној комори РС, годишње буде основано око 70 ИТ компанија и исто толико угашено, првенствено због недостатка радне снаге, јер према неким процјенама Српској недостаје 1.500 стручњака у тој области.

- Број ИТ стручњака тренутно је далеко мањи од потребног и оног који се образује на факултетима. Неке фирме би могле запослити дупло већи број радника. Остаје и проблем адекватне плате па и из највећих домаћих фирми одлазе искусни стручњаци. Послодавци су почели да посвећују више пажње томе како би их задржали. Највећа потреба је за програмерима са специфичним познавањем одређених популарних програмских језика - истакао је за “Глас Српске” секретар тог удружења Слободан Драгичевић.

Појаснио је да се ИТ компаније у Српској углавном баве израдом интернет страница, дизајном, програмирањем, израдом разних видео-игрица, софтвера за здравствене установе и привредна друштва, мрежним одржавањима и пројектовањима, те интеграцијом система. Драгичевић наглашава да компаније из овог сектора скоро све услуге извозе, а неке чак прекидају све активности према домаћим фирмама и послују искључиво на страним тржиштима.

- Међутим, у билансима стања и успјеха овај извоз није приказан коректно или чак није ни евидентиран. Извоз се одвија са сервера на сервер или другим електронским начином, а с обзиром на то да се не користи форма А обрасца не добијају бонусе за извоз нити умањење царине - навео је Драгичевић. Додао је да не постоји тачна евиденција о вриједности извоза тих услуга.

- Сигурно је да је дошло до повећања извоза, јер се то осјети и кроз повећање активности у ИТ компанијама. Удружење је упутило иницијативу Заводу за статистику РС да се ИКТ води као посебан сектор, уз посебно припремљене анализе, али, нажалост, то је одбијено, уз образложење да је ријеч о превеликом послу за завод - рекао је Драгичевић.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић истакао је да тај центар тренутно ради анализу стања у ИКТ сектору за потребе Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, која би требало да буде завршена до краја августа.

- Анализа ће показати тачан број компанија и запослених, промет, приходе и све оно што до сада нисмо имали, јер ово је први пут да се таква анализа ради у Српској. Прикупљамо податке у оквиру пилот-пројекта “ИТ преквалификација”, јер само на тај начин можемо доћи до веће подршке - појаснио је Гверић за “Глас Српске”.

Продаја услуга

Према посљедњим подацима којима располаже Спољнотрговинска комора БиХ, ИКТ сектор у БиХ је у прошлој години остварио приход од 2,8 милијарди марака од продаје, што је 4,4 одсто од укупног прихода од продаје.

- Сектор ИКТ учествује са нешто мање од девет одсто у укупном БДП-у и запошљава око 15.000 радника - навели су у комори и додали да је од укупно 32.293 регистрована предузећа у БиХ лани било 1.168 ИКТ компанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана