Prevoznici najavili blokadu Rače

Anita Janković-Rečević
Prevoznici najavili blokadu Rače

Banjaluka - Prevoznici i špediteri iz Republike Srpske najavili su da će u ponedjeljak u 12 časova obustaviti rad i blokirati granični prelaz Rača zbog namjere Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da ugasi carinski terminal na toj lokaciji.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić ističe da su jednočasovnu blokadu zakazali za ponedjeljak jer će UIO taj dan otvarati pristigle ponude na javni oglas za carinski terminal za potrebe Carinske ispostave Bijeljina.  

- UIO navodno traži novi terminal jer je ovaj na Rači neuslovan, međutim radi se o namještanju posla privatnoj firmi iz Brčkog, koja je preuredila parking veličine košarkaškog igrališta na koji može stati 20 kamiona - tvrdi Grbić. On ne spori da je terminal na Rači neuslovan, ali tvrdi da je namjerno doveden u takvo stanje, optužujući UIO za to.

- Prije 14 godina u taj carinski terminal, čiji je kapacitet 200 kamiona, uloženo je deset miliona evra, a danas, u 21. vijeku tu nema pitke vode, ni mokrih čvorova. UIO je za upravnika terminala postavila čovjeka koji se vodi politikom što gore to bolje, a terminal na Rači uz domaćinski odnos može biti jedan od najboljih u BiH - kazao je Grbić i istakao da su prevoznici poslali dopis svim nadležnim institucijama, tražeći hitan sastanak sa čelnicima UIO. Grbić kaže da će nastaviti sa blokadom prelaza sve dok se ne odustane od namjere gašenja terminala na Rači.  

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević kaže da nema potrebe za blokadama te da će Uprava u narednim danima organizovati sastanak sa špediterima i prevoznicima kako bi saslušali njihove prijedloge i mišljenja.

- Više puta smo se obraćali špediterima, prevoznicima, privrednicima i gradskoj vlasti u Bijeljini naglašavajući problem nefunkcionalnosti terminala na Rači koja posebno dolazi do izražaja prilikom obavljanja carinskih procedura. Položaj terminala i Carinske ispostave Bijeljina je nepravilan u odnosu na granični prelaz Rača - kazao je Kovačević.

On je istakao da su na takvo stanje ukazali i sami prevoznici, privrednici  i revizori, te da je to jedini slučaj u BiH da se carinski terminal nalazi prije samog graničnog prelaza.

- Sve su to razlozi za raspisivanje javnog oglasa za carinski terminal u Bijeljini. Takođe, prilikom donošenja te odluke imali smo u vidu najavljenu izgradnju novog autoputa Rača-Bijeljina, BiH odnosno Kuzmin-Sremska Rača Srbija koja predviđa izgradnju graničnog prelaza na drugoj lokaciji u odnosu na postojeću - pojasnio je Kovačević.

Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj RS Nataša Kostić kaže da su dopis prevoznika za održavanje hitnog sastanka dobili 30. jula.

- To je isključiva nadležnost UIO i mi smo im proslijedili dopis uz preporuku da se održi sastanak kako bi se sve nedoumice razjasnile. Ministarstvo se ne može miješati u nadležnost UIO - rekla je Kostićeva.

Održavanje

Ratko Kovačević kaže da UIO nema sistematizovana radna mjesta za održavanje terminala u svom vlasništvu, pa tako ni za održavanje Carinskog terminala Bijeljina, te da sredstva predviđena budžetom nisu dovoljna da se konstantno angažuju druga lica za održavanje.

- Iz tih razloga su higijenski i radni uslovi na Carinskom terminalu Bijeljina izuzetno loši. Sredstva koja se naplate od korišćenja carinskih terminala nisu sredstva UIO, ti prihodi se uplaćuju na Jedinstveni račun Uprave i idu u raspodjelu korisnicima zajedno sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza - pojasnio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana