Превозници најавили блокаду Раче

Анита Јанковић-Речевић
Превозници најавили блокаду Раче

Бањалука - Превозници и шпедитери из Републике Српске најавили су да ће у понедјељак у 12 часова обуставити рад и блокирати гранични прелаз Рача због намјере Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ да угаси царински терминал на тој локацији.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић истиче да су једночасовну блокаду заказали за понедјељак јер ће УИО тај дан отварати пристигле понуде на јавни оглас за царински терминал за потребе Царинске испоставе Бијељина.  

- УИО наводно тражи нови терминал јер је овај на Рачи неуслован, међутим ради се о намјештању посла приватној фирми из Брчког, која је преуредила паркинг величине кошаркашког игралишта на који може стати 20 камиона - тврди Грбић. Он не спори да је терминал на Рачи неуслован, али тврди да је намјерно доведен у такво стање, оптужујући УИО за то.

- Прије 14 година у тај царински терминал, чији је капацитет 200 камиона, уложено је десет милиона евра, а данас, у 21. вијеку ту нема питке воде, ни мокрих чворова. УИО је за управника терминала поставила човјека који се води политиком што горе то боље, а терминал на Рачи уз домаћински однос може бити један од најбољих у БиХ - казао је Грбић и истакао да су превозници послали допис свим надлежним институцијама, тражећи хитан састанак са челницима УИО. Грбић каже да ће наставити са блокадом прелаза све док се не одустане од намјере гашења терминала на Рачи.  

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО Ратко Ковачевић каже да нема потребе за блокадама те да ће Управа у наредним данима организовати састанак са шпедитерима и превозницима како би саслушали њихове приједлоге и мишљења.

- Више пута смо се обраћали шпедитерима, превозницима, привредницима и градској власти у Бијељини наглашавајући проблем нефункционалности терминала на Рачи која посебно долази до изражаја приликом обављања царинских процедура. Положај терминала и Царинске испоставе Бијељина је неправилан у односу на гранични прелаз Рача - казао је Ковачевић.

Он је истакао да су на такво стање указали и сами превозници, привредници  и ревизори, те да је то једини случај у БиХ да се царински терминал налази прије самог граничног прелаза.

- Све су то разлози за расписивање јавног огласа за царински терминал у Бијељини. Такође, приликом доношења те одлуке имали смо у виду најављену изградњу новог аутопута Рача-Бијељина, БиХ односно Кузмин-Сремска Рача Србија која предвиђа изградњу граничног прелаза на другој локацији у односу на постојећу - појаснио је Ковачевић.

Помоћник министра за друмски саобраћај РС Наташа Костић каже да су допис превозника за одржавање хитног састанка добили 30. јула.

- То је искључива надлежност УИО и ми смо им прослиједили допис уз препоруку да се одржи састанак како би се све недоумице разјасниле. Министарство се не може мијешати у надлежност УИО - рекла је Костићева.

Одржавање

Ратко Ковачевић каже да УИО нема систематизована радна мјеста за одржавање терминала у свом власништву, па тако ни за одржавање Царинског терминала Бијељина, те да средства предвиђена буџетом нису довољна да се константно ангажују друга лица за одржавање.

- Из тих разлога су хигијенски и радни услови на Царинском терминалу Бијељина изузетно лоши. Средства која се наплате од коришћења царинских терминала нису средства УИО, ти приходи се уплаћују на Јединствени рачун Управе и иду у расподјелу корисницима заједно са свим осталим приходима од индиректних пореза - појаснио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана