Predstavnici šest sindikalnih organizacija u “Željeznicama RS” prijavili bivšu upravu tužiocima

Dragana Orlović
Predstavnici šest sindikalnih organizacija u “Željeznicama RS” prijavili bivšu upravu tužiocima

Doboj - Predstavnici šest od osam sindikalnih organizacija pri “Željeznicama RS” podnijeli su juče krivične prijave protiv uprave tog preduzeća iz 2012. godine i tadašnjeg Nadzornog odbora, zbog nesavjesnog poslovanja i nanesene višemilionske štete.

Te prijave podnesene su Okružnom tužilaštvu u Doboju, a iz sindikata su pojasnili da se odnose na isplatu toplog obroka i regresa, kao i zaključivanja niza štetnih ugovora.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je da su o nekadašnjim odlukama bivše uprave ŽRS obavijestili i kontrolne organe u tom preduzeću i nadležne inspekcije, koji su utvrdili njihovu nezakonitost.

Cvjetković je najavio podnošenje i novih prijava protiv tadašnje uprave koja je sklapala, kako ističe, štetne ugovore po raznim osnovama.

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin očekuje da će ove prijave i poslije sedam godina imati efekta.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević vjeruje da će institucije Republike Srpske ispitati sve navode sindikata.

- Uprava ŽRS pokušava bez sindikata sprovesti novu sistematizaciju radnih mjesta. Tu je više nego opravdan strah da bi dobar dio radnika mogao ostati bez posla - kaže Tepavčević.

Bivši direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović juče nije želio mnogo komentarisati tvrdnje i poteze predstavnika sindikalnih organizacija, uz objašnjenje da njihovi navodi nisu tačni.

- Nemaju osnova za krivičnu prijavu, ali ostaje da  to dokažu u tužilaštvu - rekao je kratko Savanović.

Komentar o cijeloj ovoj situaciji nisu imali u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

U Doboju je juče održana i tematska sjednica o stanju u “Željeznicama” sa koje je Predsjedništvo Konfederacije sindikata RS poručilo da očekuju da dobojsko Okružno tužilaštvo hitno postupi po podnesenoj krivičnoj prijavi sindikalnih organizacija. Očekuju i od premijera RS Radovana Viškovića da hitno sazove zajednički sastanak o situaciji u ovom preduzeću. Kao treći zaključak sa te sjednice naveli su organizovanje skupa predstavnika svih sindikalnih odbora ove organizacije 7. avgusta u Banjaluci.

Potpredsjednik Konfederacije sindikata RS Božo Marić rekao je da ta organizacija daje punu podršku radnicima “Željeznica RS” i najavio “burnu jesen” s ciljem ostvarivanja radničkih prava.  Ističe da će skup u Banjaluci biti velika konferencija predsjednika sindikalnih organizacija Konfederacije koji će zauzeti zajednički stav u borbi za ostvarenje prava radnika. Slogan tog skupa biće, kaže, “Stanje i položaj radnika u privredi Republike Srpske”, na kojem će biti izneseni svi problemi radnika “u okolnostima kada sve više mladih napušta Srpsku”.

Izostali

U podnošenju prijava protiv bivše uprave ŽRS nisu učestvovali predstavnici Sindikata mašinovođa iz Banjaluke i Nezavisnog sindikata željezničara RS. Oni nisu učestvovali ni 7. juna u polučasovnom štrajku upozorenja, kada su predstavnici šest sindikalnih organizacija poručili da žele povećanje plata do 12 odsto u naredna tri mjeseca, u suprotnom, nastaviće borbu za radnička prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana