Представници шест синдикалних организација у “Жељезницама РС” пријавили бившу управу тужиоцима

Драгана Орловић
Представници шест синдикалних организација у “Жељезницама РС” пријавили бившу управу тужиоцима

Добој - Представници шест од осам синдикалних организација при “Жељезницама РС” поднијели су јуче кривичне пријаве против управе тог предузећа из 2012. године и тадашњег Надзорног одбора, због несавјесног пословања и нанесене вишемилионске штете.

Те пријаве поднесене су Окружном тужилаштву у Добоју, а из синдиката су појаснили да се односе на исплату топлог оброка и регреса, као и закључивања низа штетних уговора.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић рекао је да су о некадашњим одлукама бивше управе ЖРС обавијестили и контролне органе у том предузећу и надлежне инспекције, који су утврдили њихову незаконитост.

Цвјетковић је најавио подношење и нових пријава против тадашње управе која је склапала, како истиче, штетне уговоре по разним основама.

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин очекује да ће ове пријаве и послије седам година имати ефекта.

Предсједник Конфедерације синдиката РС Жељко Тепавчевић вјерује да ће институције Републике Српске испитати све наводе синдиката.

- Управа ЖРС покушава без синдиката спровести нову систематизацију радних мјеста. Ту је више него оправдан страх да би добар дио радника могао остати без посла - каже Тепавчевић.

Бивши директор “Жељезница РС” Драган Савановић јуче није желио много коментарисати тврдње и потезе представника синдикалних организација, уз објашњење да њихови наводи нису тачни.

- Немају основа за кривичну пријаву, али остаје да  то докажу у тужилаштву - рекао је кратко Савановић.

Коментар о цијелој овој ситуацији нису имали у Министарству саобраћаја и веза РС.

У Добоју је јуче одржана и тематска сједница о стању у “Жељезницама” са које је Предсједништво Конфедерације синдиката РС поручило да очекују да добојско Окружно тужилаштво хитно поступи по поднесеној кривичној пријави синдикалних организација. Очекују и од премијера РС Радована Вишковића да хитно сазове заједнички састанак о ситуацији у овом предузећу. Као трећи закључак са те сједнице навели су организовање скупа представника свих синдикалних одбора ове организације 7. августа у Бањалуци.

Потпредсједник Конфедерације синдиката РС Божо Марић рекао је да та организација даје пуну подршку радницима “Жељезница РС” и најавио “бурну јесен” с циљем остваривања радничких права.  Истиче да ће скуп у Бањалуци бити велика конференција предсједника синдикалних организација Конфедерације који ће заузети заједнички став у борби за остварење права радника. Слоган тог скупа биће, каже, “Стање и положај радника у привреди Републике Српске”, на којем ће бити изнесени сви проблеми радника “у околностима када све више младих напушта Српску”.

Изостали

У подношењу пријава против бивше управе ЖРС нису учествовали представници Синдиката машиновођа из Бањалуке и Независног синдиката жељезничара РС. Они нису учествовали ни 7. јуна у получасовном штрајку упозорења, када су представници шест синдикалних организација поручили да желе повећање плата до 12 одсто у наредна три мјесеца, у супротном, наставиће борбу за радничка права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана