Predstavljena knjiga Đure Zatezala o genocidu nad Srbima u NDH

Srna
Predstavljena knjiga Đure Zatezala o genocidu nad Srbima u NDH

Banjaluka - U Banjaluci je večeras predstavljeno prošireno izdanje knjige istoričara Đure Zatezala "Radio sam svoj seljački i kovački posao - svjedočanstva zločina u NDH 1941 - 1945" koja dokumentuje genocid nad Srbima koji su ustaše počinile na područiju Korduna, Like, Banije i Gorskog Kotara.

Autor knjige rekao je novinarima da je ovo izdanje, u odnosu na prvo, prošireno skoro tri puta i da sadrži svjedočanstva ljudi preživjelih ustaške pokolje.


"Kada bi ih poklali, bacali su ih u zajedničke grobnice, a potom i bombe po njima. U svakoj od tih masovnih grobnica neko bi ostao živ", naveo je Zatezalo.

On je dodao i da je, osim iskaza žrtava, bilježio i iskaze zločinaca koji su na sudu govorili šta su radili.

"Našao sam i zapis zločinca iz okoline Gospića koji je bio kovač i koji je kao oružnik Ante Pavelića učestvovao u prvim pokoljima nad Srbima na području Like. On je ispričao na suđenju da je uglavnom ubijao sjekirom i nožem, bez imalo kajanja ili griže savjesti. Između ostalog, naveo je da je, nakon što su ga zarobili partizani, odslužio JNA i vratio se da radi svoj seljački i kovački posao", kaže Zatezalo.

On je rekao da u knjizi ima i izvještaja njemačkih i italijanskih generala njihovim komandama u kojima navode da nisu mogli pojmiti strahote i zvjerstva koja su činile ustaše nad Srbima.

"Tu su i fotografije, među kojima nadbiskupa, potonjeg kardinala Alojzija Stepnica među koljačima. On je u NDH bio na čelu odbora za pokatoličavanje pravoslavnog življa", naveo je Zatezalo.

Recenzent knjige Vesna Čulinović Konstantinović rekla je da je ovo vrlo potresna knjiga i da su dokumenti i svjedočenja preživjelih dokaz istinitosti tih strašnih događaja.

"Najsnažniji utisak na mene je ostavilo ubijanje majke sa djetetom ili djece pred roditeljima. To su stvari koje se ne mogu zaboraviti, a dokumenti dati u ovoj knjizi služe za to da se takve strahote nikada više ne ponove", naglasila je Konstantinovićeva i dodala da je to poruka mladima da njeguju prijateljstvo, a ne mržnju.

Knjigu su objavili Udruženje "Jasenovac - Donja Gradina" i Izdavačka ustanova Eparhije gornjokarlovačke "Martirija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana