Pravda nedostižna za žrtve masakra u Kravici

K. Ć.
Pravda nedostižna za žrtve masakra u Kravici

Bratunac - U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca u petak je služen parastos za 158 Srba stradalih u posljednjem ratu, od kojih su njih 49 masakrirani 7. januara 1993. godine.

Obilježavanje 25 godina od stradanja mještana ovog sela nastavljeno je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama na spomen-obilježju u Kravici, odakle je još jednom ukazano na nepravdu jer za počinjene zločine niko nije odgovarao.

- Predmet Kravica nikad se nije našao pred Haškim tribunalom ni pravosudnim institucijama BiH. S pravom pitamo zašto svi ćute o stradanju mještana ovog sela kada činjenice potvrđuju da su na Božić 1993. godine pobijeni svi Srbi koji nisu mogli pobjeći i kada je nestalo sedmoro mještana od kojih se petoro još vode kao nestali - rekla je predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović. Na nepravdu prema srpskim žrtvama ukazala je i Dragica Radović, kojoj je na Božić masakriran muž Vaskrsija, iza kojeg je ostalo troje maloljetne djece.

- Jedva smo skupili njegove posmrtne ostatke koje smo, bez glave, našli dva mjeseca poslije Božića. Nema pravde - rekla je Radovićeva.

Starica Krstina Nikolić, kojoj je 7. januara 1993. godine ubijen muž Milovan, istakla je da je svaki Božić podsjeća na stravične događaje i bespuća kojima su se kretali civili da bi stigli do rijeke Drine.

- Godine prolaze, a porodicama je sve teže jer još niko nije kažnjen za zločin nad našim najmilijim - rekla je Nikolićeva. U ime Vlade RS počast žrtvama u Kravici odao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, koji je poručio da je ovaj prostor dao ogromne žrtve za stvaranje Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana