Povećan broj “mlađih” četvorotočkaša u BiH: Ušteđevinu ulažu u nove automobile

Jana Kezić
Povećan broj “mlađih” četvorotočkaša u BiH: Ušteđevinu ulažu u nove automobile

BANjALUKA - Na drumovima BiH lani je krstarilo 13.623 četvorotočkaša do dvije godine starosti, što je oko 2.000 više u odnosu na godinu ranije, a ekonomisti kažu da razlog nije veća kupovna moć, već to što novac gubi na vrijednosti pa građani odlučuju da ušteđevinu osim u nekretnine investiraju i u nova vozila.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, 2022. je bilo 1.006.142 registrovana putnička vozila, što je za 21.243 više u odnosu na godinu ranije.

Statistika pokazuje da je lani od ukupnog broja auta 514.080 ili 51,10 odsto starosti od 10 do 20 godina, dok je 351.660 ili 34,95 odsto starijih od dvije decenije.

Ekonomista Marko Đogo za “Glas Srpske” kaže da je inflacija bila jedan od faktora koji je uticao na porast prodaje novih automobila. 

- Ljudi su najčešće ulagali u nekretnine, jer smatraju da nekretnina drži vrijednost, ali dio njih je odlučio da novac, koji gubi vrijednost, uloži u novije auto i sebe počasti - rekao je Đogo. 

Ipak, kako kaže, ako se uzme prosjek u evropskim razvijenim zemljama, broj novih automobila na putevima u BiH i dalje je mali u odnosu na broj stanovnika.

- Kod nas se generalno mnogo više kupuje polovnih automobila, a to pokazuje da je životni standard nizak - kazao je Đogo.   

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović za “Glas Srpske” kaže da iako se iz godine u godinu povećava broj putničkih vozila, ipak zaostajemo za evropskim i zemljama u okruženju, prije svega Slovenijom.

- Dobro je ako se u strukturi novoregistrovanih vozila povećao udio novih vozila, jer će to smanjiti prosječnu starost vozila na našim putevima, što je svakako pozitivno za bezbjednost saobraćaja - rekao je Radović.

Objasnio je da podatak prema kojem je lani registrovano 351.660 auta koji su stariji od 20 godina, pokazuje kakav je standard stanovništva.

- Nova vozila su za većinu stanovništva misaona imenica. Svi bi voljeli imati, ali se naprosto kupuje ono što se može. Kod nas se uglavnom kupuju polovna vozila -  kazao je Radović, dodajući da je u zadnjih godinu dana došlo do povećanja cijene polovnjaka.

Bezbjednost

Milija Radović kaže da su novija vozila bezbjednija, jer posjeduju savremene sisteme poput vazdušnih jastuka i raznih elektronskih uređaja za upozorenje. Ističe da kada dođe do sudara između vozila starog pet godina i onog starog 30 godina, starije se mnogo više deformiše i uglavnom budu teže posljedice po putnike i vozače.

- Zbog toga je vrlo bitno starije vozilo voziti na tehničke preglede, te otklanjati svaki kvar na vrijeme, ali i poštovati zakonske propise i voziti po ograničenju - kazao je Radović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana