Повећан број “млађих” четвороточкаша у БиХ: Уштеђевину улажу у нове аутомобиле

Јана Кезић
Повећан број “млађих” четвороточкаша у БиХ: Уштеђевину улажу у нове аутомобиле

БАЊАЛУКА - На друмовима БиХ лани је крстарило 13.623 четвороточкаша до двије године старости, што је око 2.000 више у односу на годину раније, а економисти кажу да разлог није већа куповна моћ, већ то што новац губи на вриједности па грађани одлучују да уштеђевину осим у некретнине инвестирају и у нова возила.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, 2022. је било 1.006.142 регистрована путничка возила, што је за 21.243 више у односу на годину раније.

Статистика показује да је лани од укупног броја аута 514.080 или 51,10 одсто старости од 10 до 20 година, док је 351.660 или 34,95 одсто старијих од двије деценије.

Економиста Марко Ђого за “Глас Српске” каже да је инфлација била један од фактора који је утицао на пораст продаје нових аутомобила. 

- Људи су најчешће улагали у некретнине, јер сматрају да некретнина држи вриједност, али дио њих је одлучио да новац, који губи вриједност, уложи у новије ауто и себе почасти - рекао је Ђого. 

Ипак, како каже, ако се узме просјек у европским развијеним земљама, број нових аутомобила на путевима у БиХ и даље је мали у односу на број становника.

- Код нас се генерално много више купује половних аутомобила, а то показује да је животни стандард низак - казао је Ђого.   

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић за “Глас Српске” каже да иако се из године у годину повећава број путничких возила, ипак заостајемо за европским и земљама у окружењу, прије свега Словенијом.

- Добро је ако се у структури новорегистрованих возила повећао удио нових возила, јер ће то смањити просјечну старост возила на нашим путевима, што је свакако позитивно за безбједност саобраћаја - рекао је Радовић.

Објаснио је да податак према којем је лани регистровано 351.660 аута који су старији од 20 година, показује какав је стандард становништва.

- Нова возила су за већину становништва мисаона именица. Сви би вољели имати, али се напросто купује оно што се може. Код нас се углавном купују половна возила -  казао је Радовић, додајући да је у задњих годину дана дошло до повећања цијене половњака.

Безбједност

Милија Радовић каже да су новија возила безбједнија, јер посједују савремене системе попут ваздушних јастука и разних електронских уређаја за упозорење. Истиче да када дође до судара између возила старог пет година и оног старог 30 година, старије се много више деформише и углавном буду теже посљедице по путнике и возаче.

- Због тога је врло битно старије возило возити на техничке прегледе, те отклањати сваки квар на вријеме, али и поштовати законске прописе и возити по ограничењу - казао је Радовић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана