Potrebno obnoviti rodnu kuću Glasa FOTO

V. Kulaga, S. Tadić, FOTO: A. Čavić
Potrebno obnoviti rodnu kuću Glasa FOTO

Župica, Banjaluka - U selu Župica nadomak Drvara, gdje je 31. jula 1943. godine objavljen prvi broj "Glasa Srpske", kao temelje novinarstva i čuvar istorije stoji jedna ploča. Ona čuva sjećanje na prve novinarske korake "Glasa Srpske", a podiglo je 1968. godine novinsko preduzeće "Glas" povodom proslave 25. godišnjice izlaženja lista.

Na 70. rođendan našeg lista predstavnici "Glasa Srpske" u pratnji načelnika opštine Drvar Stevice Lukača obišli su rodnu kuću "Glasa" i položili vijenac u znak sjećanja na decenije sažete na stranicama najstarijeg dnevnog lista u RS i BiH.

Direktor "Glasa Srpske" Boris Dmitrašinović rekao je da je Župica svetište "Glasa".

- Jedino me žalosti to što je objekat u kojem je počela istorija "Glasa" devastiran u posljednjem ratu. Vjerujem da ćemo ga u saradnji sa opštinom obnoviti i napraviti spomen-sobu - rekao je Dmitrašinović.

Lukač je istakao da je izuzetno važno da bude obnovljen objekat koji je bio domaćin prve redakcije "Glasa".

Najavljenoj obnovi posebno se raduje Goran Tadić, najmlađi potomak koji je rođen u istoj kući gdje i "Glas". Goran s ponosom ističe da je rođen na tom ognjištu, a želja mu je da bude domaćin obilježavanja idućih godišnjica "Glasa Srpske".

"Glas Srpske" je u dugoj istoriji promijenio nekoliko gradova u kojima mu je bilo sjedište redakcije i više imena. Pod imenom "Glas Srpske" izlazi od 5. maja 2003. godine, a privatizovan je 2008. godine kada je većinski vlasnik postala kompanija "Nezavisne novine".

Glas Srpske sedam decenija svjedok vremena

Svečanom akademijom u Banskom dvoru u Banjaluci u utorak uveče proslavljeno je 70 godina postojanja "Glasa Srpske" - najstarijeg dnevnog lista u Republici Srpskoj i BiH.

Veliki jubilej

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 70. godišnjice "Glasa Srpske" i član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović rekao je da je ovo veliki jubilej za medijsku djelatnost naglasivši veliki značaj koji je "Glas" imao kroz istoriju.

- "Glas" se kretao od slobodarskih novina koje su širile istinu o pravednoj borbi do današnjeg "Glasa" koji je moderan i odgovara na sve zahtjeve svojih čitalaca. Za 70 godina "Glas Srpske" je iznjedrio plejadu vrhunskih novinara, a pokretači "Glasa", koji su vjerovali u mir, pravdu i istinu, zasigurno su tu misiju ispunili - rekao je Radmanović.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je "Glas Srpske" jedna od najvažnijih medijskih kuća i svjedok mnogih događaja i burne istorije ovih krajeva.

- "Glas Srpske" je ostao vlasništvo naroda i pokazao se kao institucija koja je mogla da preživi sve političke sisteme koji su se ovdje razvijali i stvaranje i propadanje zemalja. Danas je "Glas" simbol RS i istorije ovih krajeva - rekao je Dodik.

Glavni i odgovorni urednik "Glasa Srpske" Mirjana Kusmuk kazala je da ovaj dnevni list zauzima jedno od vodećih mjesta na medijskoj sceni RS i BiH.

- "Glas Srpske" se u tržišnoj utakmici sa drugim medijima drži u samom vrhu i to veoma čvrsto. To postižemo radom, profesionalnim stavom, poštivanjem kodeksa i profesionalnih standarda i naravno, ekskluzivnim informacijama - rekla je Kusmukova.

U ime Upravnog odbora "Glasa Srpske" prisutnima se obratio Neven Kopanja istakavši da je "Glas" u sedam decenija dugoj tradiciji spojio mnogobrojna teška vremena, ali da se uvijek trudio da bude ogledalo društva.

- "Glas" će, kao i do sada, ostati tačan, istinit i hrabar - rekao je Kopanja.

Svečanoj akademiji prisustvovale su brojne ugledne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života RS, koje su uživale i u vrhunskom zabavnom programu.

 

Performans

Na svečanoj akademiji izveden je i performans u kojem su učestvovali urednici i novinari "Glasa Srpske" tokom kojeg je gostima prikazana bogata prošlost i predstavljeni postulati na kojima se danas zasniva rad redakcije.

Performans su sa mladom glumicom Natašom Perić izveli urednik u "Glasu Srpske" Mehmed Dizdar i novinari Vedrana Kulaga, Dragana Keleč i Goran Obradović. Oni su iznijeli dovoljno razloga da student žurnalistike, kojeg je igrala Nataša, u "Glasu Srpske" započne svoju novinarsku karijeru.

Plakete

Na svečanoj akademiji uručene su i plakete zaslužnima za doprinos razvoju "Glasa Srpske". Sekretar Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice "Glasa Srpske" Anton Kasipović dodijelio je plakete Limunu Papiću posthumno, Ismetu Bekriću, Svetozaru Sveti Pucaru, Antonu Berhasu i Gojku Šerbuli.

Limun Papić

Papić je cijeli radni vijek proveo u "Glasu" kao honorarni saradnik, novinar, novinar-reporter, urednik sportske rubrike i urednik Deska. Bio je pokretač i utemeljivač brojnih akcija i manifestacija, a između ostalog i Izbora najboljih sportista. Preminuo je 2003. godine.

Ismet Bekrić

Bekrić, književnik, prevodilac i novinar, dugo je radio u rubrici kultura u "Glasu". Bio je urednik lista 1975. godine, a potom i Izdavačke djelatnosti, te urednik edicije Savremena književnost. Za književni rad dobio je skoro sve nagrade i priznanja u bivšoj Jugoslaviji.

Svetozar Sveto Pucar

Pucar je bio direktor "Glas-komerca" i Izdavačke djelatnosti. Bio je i član Upravnog odbora "Glasa Srpske". Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada. Odlikovan je Ordenom rada sa zlatnim vijencem i Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom.

Anton Verhaz

Verhaz je u "Glas" stigao 1962. i u njemu ostao sve do 1989. godine kada je otišao u zasluženu penziju. U "Glasu" je obavljao najodgovornije poslove u procesu proizvodnje, između ostalog, bio je rukovodilac pripreme na foto-slogu IBM revolucionarne 1972. kada su novine sa olovne prešle na tada najmoderniju štampu.

Gojko Šerbula

Šerbula je u "Glasu Srpske" radio od 1987. do aprila 2003. godine, kada je penzionisan. Bio je urednik i dopisnik "Glasa" za Potkozarje, Lijevče polje i zapadnu Slavoniju.

.

.

.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana