Posthumno odlikovanje za 140 boraca Vojske RS

A. J.
Posthumno odlikovanje za 140 boraca Vojske RS

Banjaluka - Predsjednik RS Milorad Dodik posthumno je juče odlikovao Medaljom zasluga za narod 140 boraca Vojske RS za zasluge u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje RS.

Pali borci posthumno su odlikovani povodom 15. septembra - Dana poginulih i nestalih RS na inicijativu Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS. Dodik je odlikovao i čuvara srpskog vojničkog groblja "Zejtinlik" u Solunu Đorđa Mihailovića Ordenom časti sa srebrnim zracima za priznati javni rad i rezultate na očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa srpskog naroda.

Dan nestalih u RS je obilježen parastosima i polaganjem vijenaca na spomenike poginulim i nestalim licima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vijenci su položeni i na spomen-kosturnicu na Novom groblju u Banjaluci odakle je poručeno da Srpska ne smije zaboraviti borce koji su ugradili živote u njeno stvaranje.

- Našim potomcima moramo prenijeti da obilježavaju ovaj dan kao i sve dane stradanja srpskog naroda - istakao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Ljiljana Gluvajić, dijete nestalog borca, naglasila je da je njen otac nestao na petrovačkom ratištu 1995. godine i da već 21 godinu bezuspješno pokušavaju da ga pronađu.

- Mnogo bi nam značilo da imamo gdje da mu zapalimo svijeću - rekla je Gluvajićeva.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović podsjetio je da RS još traži 1.665 nestalih. Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica RS Milorad Kojić istakao je da je od formiranja Instituta za nestala lica BiH do sada identifikovano samo oko 300 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana