Poskupjela drva za ogrjev zbog nestašice sirovine u BiH, preporučuje se nabavka prije zime

klix.ba
Poskupjela drva za ogrjev zbog nestašice sirovine u BiH, preporučuje se nabavka prije zime

Iako smo tek ostavili zimu iza sebe, brojni građani već su počeli nabavljati ogrjevno drvo za predstojeću zimsku sezonu. Međutim, iznenadila su ih skuplja drva u odnosu na prošlu godinu, što je još jedna posljedica nestašice dobara i povećanog izvoza drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine.

Zbog povećanja cijena centralnog grijanja, sve veći broj građana odlučuje se na tradicionalne načine grijanja, na drva, a u posljednje vrijeme i na pelet. Ipak, nestašica na tržištu zbog velikog odljeva drveta van BiH već je dovela do posljupljenja ogrjevnog drveta.


Edin Omeragić iz preduzeća “Drvosječa” otkriva nam kako cijena kubnog metra drva u Sarajevu sada iznosi 108 KM, dok je prošle godine cijena bila 97 KM. Situacija u drugim gradovima je slična, ali drvo je i dalje najskuplje u glavnom gradu BiH.

“Ove godine zaista imamo problem s ogrjevnim drvetom. Čim nečega nema na tržištu, odmah i cijene rastu. Pored toga, drvo koje dobijemo je vrlo nekvalitetno, što nije ni čudno poslije toliko godina eksploatacije šumskog bogatstva. Naši radnici svaki dan voze po 300-400 kilometara kako bi dovezli drva. Sve to puno košta. Nije nimalo svijetla situacija što se tiče drvnih energenata”, kazao nam je Omeragić.

Zbog visokih cijena drva, brojni građani nerijetko se odlučuju i za kupovinu kod ilegalnih trgovaca kod kojih su cijene nešto niže. Sudeći prema oglasima u novinama i na internetu, kubni metar kod ovih trgovaca košta između 75 i 95 KM. Međutim, u ovim situacijama građani se izlažu riziku da neće dobiti onu količinu drva koju naruče.

Najgore od svega jeste što postoji vjerovatnoća da će ogrjevno drvo još više poskupjeti do nove zimske sezone. Stoga sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS-a Lazo Šinik upozorava građane da se u ljetnom periodu snabdijevaju drvima i peletom.

“Ukoliko domaćinstva budu čekala početak grijne sezone, veliki je rizik da će cijene biti dosta više ili da će teško naći drva. Firme koje izvoze drvo ne žele ugrožavati svoje vanjske poslove zbog nestašice na tržištu. Naravno, tu se ne smije zanemariti i uloga prometnika i trgovaca koji utječu na prodajne tokove, vagaju, čekaju cijenu i slično”, govori nam Šinik.

On dalje izražava bojazan kako bi situacija na tržištu mogla biti sve gora ukoliko se ne uvedu mjere kojima će se smanjiti ili zabraniti izvoz drveta. Kako kaže, u RS-u se proteklu godinu izvoza drveta povećao za dva-tri puta.

“Povećana je potražnja sortimenata niže vrijednosti , a između ostalog i ogrjevnog drveta. Dolazi do novih potrošača daljinskog grijanja, većeg broja korisnika toplana, povećanja tradicionalne proizvodnje kao što je hemijska prerada drveta ili proizvodnja peleta. Sve firme iz ovih oblasti bazirane su na potrebu nabavke ogrjevnog drveta radi tehnološkog procesa. Dobro bi bilo da se uvede taksa na cijepano ogrjevno drvo, jer bismo time poboljšali snabdijevanje domaćih potrošača”, naglašava Šinik.

Podsjećamo, prošle godine su u oba bh. entiteta bile na snazi zabrane prometa trupaca koje nisu spriječile nestašicu dobara na tržištu. Nadležni iz RS-a sada traže uvođenje zabrane izvoza sirovine, a iz FBiH uvođenje taksi na proizvode koji se najviše izvoze. Kako saznajemo, postoji mogućnost da budu usvojene obje mjere, ali resorna entitetska ministarstva još nisu sačinila rješenja koja bi uputili Savjetu ministara BiH na usvajanje.

Dok čekamo dogovor nadležnih, čini se da će najviše ispaštati obični građani BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana