Поскупјела дрва за огрјев због несташице сировине у БиХ, препоручује се набавка прије зиме

klix.ba
Поскупјела дрва за огрјев због несташице сировине у БиХ, препоручује се набавка прије зиме

Иако смо тек оставили зиму иза себе, бројни грађани већ су почели набављати огрјевно дрво за предстојећу зимску сезону. Међутим, изненадила су их скупља дрва у односу на прошлу годину, што је још једна посљедица несташице добара и повећаног извоза дрвних сортимената из Босне и Херцеговине.

Због повећања цијена централног гријања, све већи број грађана одлучује се на традиционалне начине гријања, на дрва, а у посљедње вријеме и на пелет. Ипак, несташица на тржишту због великог одљева дрвета ван БиХ већ је довела до посљупљења огрјевног дрвета.


Един Омерагић из предузећа “Дрвосјеча” открива нам како цијена кубног метра дрва у Сарајеву сада износи 108 КМ, док је прошле године цијена била 97 КМ. Ситуација у другим градовима је слична, али дрво је и даље најскупље у главном граду БиХ.

“Ове године заиста имамо проблем с огрјевним дрветом. Чим нечега нема на тржишту, одмах и цијене расту. Поред тога, дрво које добијемо је врло неквалитетно, што није ни чудно послије толико година експлоатације шумског богатства. Наши радници сваки дан возе по 300-400 километара како би довезли дрва. Све то пуно кошта. Није нимало свијетла ситуација што се тиче дрвних енергената”, казао нам је Омерагић.

Због високих цијена дрва, бројни грађани неријетко се одлучују и за куповину код илегалних трговаца код којих су цијене нешто ниже. Судећи према огласима у новинама и на интернету, кубни метар код ових трговаца кошта између 75 и 95 КМ. Међутим, у овим ситуацијама грађани се излажу ризику да неће добити ону количину дрва коју наруче.

Најгоре од свега јесте што постоји вјероватноћа да ће огрјевно дрво још више поскупјети до нове зимске сезоне. Стога секретар Удружења шумарства и прераде дрвета Привредне коморе РС-а Лазо Шиник упозорава грађане да се у љетном периоду снабдијевају дрвима и пелетом.

“Уколико домаћинства буду чекала почетак гријне сезоне, велики је ризик да ће цијене бити доста више или да ће тешко наћи дрва. Фирме које извозе дрво не желе угрожавати своје вањске послове због несташице на тржишту. Наравно, ту се не смије занемарити и улога прометника и трговаца који утјечу на продајне токове, вагају, чекају цијену и слично”, говори нам Шиник.

Он даље изражава бојазан како би ситуација на тржишту могла бити све гора уколико се не уведу мјере којима ће се смањити или забранити извоз дрвета. Како каже, у РС-у се протеклу годину извоза дрвета повећао за два-три пута.

“Повећана је потражња сортимената ниже вриједности , а између осталог и огрјевног дрвета. Долази до нових потрошача даљинског гријања, већег броја корисника топлана, повећања традиционалне производње као што је хемијска прерада дрвета или производња пелета. Све фирме из ових области базиране су на потребу набавке огрјевног дрвета ради технолошког процеса. Добро би било да се уведе такса на цијепано огрјевно дрво, јер бисмо тиме побољшали снабдијевање домаћих потрошача”, наглашава Шиник.

Подсјећамо, прошле године су у оба бх. ентитета биле на снази забране промета трупаца које нису спријечиле несташицу добара на тржишту. Надлежни из РС-а сада траже увођење забране извоза сировине, а из ФБиХ увођење такси на производе који се највише извозе. Како сазнајемо, постоји могућност да буду усвојене обје мјере, али ресорна ентитетска министарства још нису сачинила рјешења која би упутили Савјету министара БиХ на усвајање.

Док чекамо договор надлежних, чини се да ће највише испаштати обични грађани БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана