Porodica traži završetak istrage o smrti trudnice Ilijane Manojlović

GS
Porodica traži završetak istrage o smrti trudnice Ilijane Manojlović

BANjALUKA - Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci ni nakon godinu nije nije donijelo tužilačku odluku u okviru istrage o smrti trudnice Ilijane Manojlović (39) iz Banjaluke, koja je od sepse preminula 18. aprila 2020. u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, pišu „Novosti“.

Rukovodilac odnosa s javnošću tužilaštva Maja Đaković Vidović kaže da je predmet aktivan i da se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca.

- Predmet je u fazi istrage - kaže ona i pojašnjava da su tužilaštvu nedavno dostavljeni rezultati medicinskog vještačenja koje je, po nalogutužilaštva, izvršio Medicinski fakultet u Beogradu.

Naglasila je da će nakon analize svih prikupljenih dokaza, kao i medicinskog vještačenja koje je dostavio Medicinski fakultet u Beogradu, tužilaštvo odlučiti o daljim radnjama kako bi se donijela odgovarajuća tužilačka odluka.

Manojlovićevoj je 16. aprila prošle godine u UKC RS urađena amniocenteza. Bila je u 18. nedjelji trudnoće i poslije zahvata je puštena kući. Dolazi do komplikacija i sutradan se zbog drhtavice i visoke temperature ponovo javila ljekaru. Isti dan je hospitalizovana, a njeno stanje se naglo pogoršava, da bi 18. aprila preminula u 10.35 od sepse.

Njen suprug Boris Manojlović slučaj je prijavio tužilaštvu i pokrenuta je istraga.

On je razočaran činjenicom da se istraga ni poslije godinu nije pomjerila s polazne tačke.

- Postavlja se pitanje zašto se na medicinsko vještačenje čekalo toliko dugo? Niko nije osumnjičen i svi ljekari su saslušavani kao svjedoci, a neko mora snositi odgovornost. Jasno mi je da tužilaštvo ne može odmah kvalifikovati djelo, ali to nije urađeno ni poslije godinu istrage zbog čega gubim povjerenje u rad pravosuđa - istakao je Manojlović.

Ministarstvo zdravlja Republike Srpke formiralo je Komisiju za stručni nadzor UKC RS koja u izveštaju konstatuje da je Ilijana tretirana u skladu s mogućnostima, i da su "ispoštovane sve medicinske procedure". Komisija konstatuje nedostatke u vidljivosti pisanih procedura, prikazanih protokola u dijagnostikovanju i lečenju pojedinih stanja. Uočene su nepreciznosti u vođenju dokumentacije, kao i u komunikaciji između zdravstvenih radnika i klinika, ali se konstatuje da su procedure ispoštovane te su dati priedlozi za prevazilaženje uočenih nedostataka. Predlozi obuhvaćaju "apsolutno poštovanje pravila struke", i poboljšanje timskog rada i komunikacije među zaposlenima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana