Породица тражи завршетак истраге о смрти труднице Илијане Манојловић

ГС
Породица тражи завршетак истраге о смрти труднице Илијане Манојловић

БАЊАЛУКА - Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци ни након годину није није донијело тужилачку одлуку у оквиру истраге о смрти труднице Илијане Манојловић (39) из Бањалуке, која је од сепсе преминула 18. априла 2020. у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске, пишу „Новости“.

Руководилац односа с јавношћу тужилаштва Маја Ђаковић Видовић каже да је предмет активан и да се налази у раду код поступајућег тужиоца.

- Предмет је у фази истраге - каже она и појашњава да су тужилаштву недавно достављени резултати медицинског вјештачења које је, по налогутужилаштва, извршио Медицински факултет у Београду.

Нагласила је да ће након анализе свих прикупљених доказа, као и медицинског вјештачења које је доставио Медицински факултет у Београду, тужилаштво одлучити о даљим радњама како би се донијела одговарајућа тужилачка одлука.

Манојловићевој је 16. априла прошле године у УКЦ РС урађена амниоцентеза. Била је у 18. недјељи трудноће и послије захвата је пуштена кући. Долази до компликација и сутрадан се због дрхтавице и високе температуре поново јавила љекару. Исти дан је хоспитализована, а њено стање се нагло погоршава, да би 18. априла преминула у 10.35 од сепсе.

Њен супруг Борис Манојловић случај је пријавио тужилаштву и покренута је истрага.

Он је разочаран чињеницом да се истрага ни послије годину није помјерила с полазне тачке.

- Поставља се питање зашто се на медицинско вјештачење чекало толико дуго? Нико није осумњичен и сви љекари су саслушавани као свједоци, а неко мора сносити одговорност. Јасно ми је да тужилаштво не може одмах квалификовати дјело, али то није урађено ни послије годину истраге због чега губим повјерење у рад правосуђа - истакао је Манојловић.

Министарство здравља Републике Српке формирало је Комисију за стручни надзор УКЦ РС која у извештају констатује да је Илијана третирана у складу с могућностима, и да су "испоштоване све медицинске процедуре". Комисија констатује недостатке у видљивости писаних процедура, приказаних протокола у дијагностиковању и лечењу појединих стања. Уочене су непрецизности у вођењу документације, као и у комуникацији између здравствених радника и клиника, али се констатује да су процедуре испоштоване те су дати приедлози за превазилажење уочених недостатака. Предлози обухваћају "апсолутно поштовање правила струке", и побољшање тимског рада и комуникације међу запосленима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана