Policija u USK u utorak štrajkuje

nezavisne.com
Policija u USK u utorak štrajkuje

Bihać - Sindikat policije Unsko-sanskog kantona donio je odluku da u naredni utorak održi dvosatni štrajk upozorenja u periodu od 11 do 13 sati, zbog toga što Vlada USK nije pristala na ispunjenje njihovih zahtjeva.

Prema riječima predsjednika ovog sindikata Mahmuta Alagića, odbijen je njihov glavni zahtjev da im se povećaju lični dohoci za 3,5 posto, čime su stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge budžetske korisnike.

“U Federaciji BiH je došlo do povećanja prosječnog ličnog dohotka za šest posto, plate nekih drugih budžetskih korisnika su u prošloj godini u dva navrata povećavane, jedino smo mi ostali na istom nivou. Mislimo da to nije fer, s obzirom na migrantsku krizu i sve druge otežavajuće okolnosti s kojima se policija dana suočava u obavljanju svoga posla”, kazao je Alagić.

On kaže kako im i isplata ostalih zakonskih prinadležnosti, koje nemaju karakter plate, kasni i po godinu dana, te da imaju najniže plate u odnosu na kolege u ostalim kantonima na području Federacije BiH, ali i u odnosu na druge budžetske korisnike u USK. 

On je dodao kako su njihovi zahtjevi vezani i za poboljšanje uslova rada i nabavku kvalitetnije opreme.

Prema njegovim riječima, ukoliko ih Vlada USK i ovoga puta ne shvati ozbiljno, započeće pripreme za generalni štrajk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana