Počele pripreme za gradnju spomenika mira u Srebrenici

Srna
Počele pripreme za gradnju spomenika mira u Srebrenici

SREBRENICA - U centru Srebrenice počele su pripreme za gradnju spomenika mira i fontane za šta vrijednost radova iznosi 70.000 KM, a sredstva su obezbijedile međunarodne organizacije.

Zatvoren je kružni tok i zagrađena je lokacija na kojoj će, prema najavi načelnika ove opštine Mladena Grujičića, biti izgrađena fontana i podignut spomenika mira. 

Preduzeće "Kaliman kompani" iz Skelana počelo je radove na pripremi lokacije za izgradnju i postavljanje tih objekata. 

Grujičić je rekao da je rok za završetak radova je 30 dana. 

Na inicijativu međunarodnih organizacija, Skupština opštine Srebrenica je početkom prošle godine donijela odluku o izgradnji spomenika mira u centru ovog naselja iako to nije previđeno regulacionim i urbanističkim planom niti je obavljena javna rasprava o podizanju spomenika i lokaciji na kojoj će biti postavljen. 

Prilikom donošenja odluke o izgradnji spomenika mira donesen je i zaključak da to bude urađeno do 21. septembra 2019. godine. 

Taj zaključak nije ispoštovan zbog nedostatka sredstava koja su kasnije obezbijeđena i trebalo je, prema Grujičićevim najavama, da fontana i spomenik mira budu završeni do 7. jula, ali i taj rok je probijen zbog epidemije virusa korona. 

Do 30. juna bio je produžen rok za zatvaranje pjesničkog konkursa pod nazivom "Ruka u ruci" o temi mira, pomirenja, prijateljstva i solidarnosti, a trebalo je da autori najboljih pjesama budu proglašeni i nagrađeni prilikom otkrivanja spomenika i puštanja u funkciju fontane 7. jula. 

I to je odgođeno, a novi termin proglašenja pobjednika pjesničkog konkursa još nije objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana