Почеле припреме за градњу споменика мира у Сребреници

Срна
Почеле припреме за градњу споменика мира у Сребреници

СРЕБРЕНИЦА - У центру Сребренице почеле су припреме за градњу споменика мира и фонтане за шта вриједност радова износи 70.000 КМ, а средства су обезбиједиле међународне организације.

Затворен је кружни ток и заграђена је локација на којој ће, према најави начелника ове општине Младена Грујичића, бити изграђена фонтана и подигнут споменика мира. 

Предузеће "Калиман компани" из Скелана почело је радове на припреми локације за изградњу и постављање тих објеката. 

Грујичић је рекао да је рок за завршетак радова је 30 дана. 

На иницијативу међународних организација, Скупштина општине Сребреница је почетком прошле године донијела одлуку о изградњи споменика мира у центру овог насеља иако то није превиђено регулационим и урбанистичким планом нити је обављена јавна расправа о подизању споменика и локацији на којој ће бити постављен. 

Приликом доношења одлуке о изградњи споменика мира донесен је и закључак да то буде урађено до 21. септембра 2019. године. 

Тај закључак није испоштован због недостатка средстава која су касније обезбијеђена и требало је, према Грујичићевим најавама, да фонтана и споменик мира буду завршени до 7. јула, али и тај рок је пробијен због епидемије вируса корона. 

До 30. јуна био је продужен рок за затварање пјесничког конкурса под називом "Рука у руци" о теми мира, помирења, пријатељства и солидарности, а требало је да аутори најбољих пјесама буду проглашени и награђени приликом откривања споменика и пуштања у функцију фонтане 7. јула. 

И то је одгођено, а нови термин проглашења побједника пјесничког конкурса још није објављен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана