Plivanje za Bogojavljenski krst širom Srpske

Agencije
Plivanje za Bogojavljenski krst širom Srpske

Širom Republike Srpske vjernici su tradicionalno plivali za Bogojavljenski krst.

Dvadesetšestogodišnji Zoran Vidović danas je prvi doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi.

Vidović je rekao da mu je ovo šesti put otkako učestvuje i da peti put prvi dopliva do Časnog krsta.

“Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama. Osjećaj je neopisiv, voda dobra. Svake godine kažem neću više, ali dođe praznik, pa se odlučim da učestvujem”, ispričao je Vidović. 

Branko Simić iz Stjenjaka prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora u Tesliću.

Simić, koji sedmi put učestvuje na ovoj manifestaciji, proglašen je za “Viteza Časnog krsta”.

Starješina Srpskog sokolskog društva “Sveti Petar Cetinjski” Slavoljub Petričević rekao je novinarima da je u plivanju učestvovalo 25 od ukupno 27 prijavljenih takmičara iz Teslića, Modriče i Šamca. 

U Kotor Varošu do krsta je prvi doplivao Karađorđe Marinković. Plivanje je pred 1.500 posjetilaca održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu.

Učestvovalo je ukupno 15 takmičara, a Marinković je nagrađen zlatnim dukatom, koji je darovao Aleksa Vučanović, umjetničkom slikom Branka Rusmira, kao i zastavama Republike Srpske i Vojske Republike Srpske.

Marinković kaže da je plivanjem za Časni krst ispunio svoju dušu vjerom u Boga. 

Dragoljub Stojnić prvi je doplivao do Časnog krsta na ušću Sane u Unu u Novom Gradu. Stojnić, koji je prvi put učestvovao u plivanju za Časni krst, kaže da nije očekivao pobjedu.

“Osjećaj je fenomenalan. Nisam očekivao da ću pobijediti jer je konkurencija bila jaka”, rekao je Stojnić. 

Dvadesettrogodišnji Srđan Lero pobjednik je plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru.

Lero je bio najbrži među dvadesetak tamičara, a nagrađen je zlatnikom i ikonom. 

Prijedorčanin Stefan Paunović prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Sani u Prijedoru. Na tradicionalnom bogojavljenskom plivanju učešće je uzelo 50 plivača. 

Paunović je rekao da mu pobjeda mnogo znači jer nije u pitanju takmičenje, s obzirom da plivanje na Bogojavljenje ima vjerski karakter. 

Plivalo se i u Mostaru a osmogodišnji Pavle Žerajić prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ.

Pavlu je zlatnik nakon izlaska iz Neretve uručio iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović. Žerajić je bio jedan od tridesetak učesnika koji su se odlučili oživjeti običaj plivanja za Časnim krstom na Bogojavljenje u Mostaru, što je drevni pravoslavni običaj. 

Rekordan broj plivača u Trebinju

Ovogodišnji Nosilac Bogojavljenskog krsta, koji je starješina Sabornog hrama u Trebinju, otac Mladen Žulović, osveštao i potom bacio u osveštanu rijeku Trebišnjicu, ove godine je Trebinjac Nikola Telebak (19), mladi član Plivačkog kluba “Leotar”, kome je ovo drugo po redu bogojavljensko plivanje.

Ovogodišnje bogojavljensko plivanje na Trebišnjici će ostati upamćeno kao plivanje sa najviše učesnika, njih oko sedamdeset.

“Prvi put sam plivao prošle godine i još tada odlučio da ću svake naredne godine biti učesnik, jer se ovo ne može opisati riječima, a ovaj krst koji držim – draži mi je od svih medalja koje sam do sada u plivanju osvojio”, kazao je Nikola.

I on je, kao i brojni njegovi prethodnici koji su od ratnih godina do danas plivali za osveštanim Bogojavljenskim krstom, rekao da mu nije smetala hladna Trebišnjica da učini maksimalan napor.

Trebišnjica nije bila hladna ni za najmlađeg ovogodišnjeg plivača, Gojka Jankovića koji ima svega 13 godina.

“Osjećaj je lijep, rekao bi čak i vrlo topao, iako je voda hladna, a ja se nadam da ću u nekim idućim godinama biti nosilac krsta”, kazao je mladi Gojko.

Prošlogodišnji nosilac Bogojavljenskog krsta Petar Marić (47), najstariji je ovogodišnji plivač, ali i plivač koji za krstom na Trebišnjici pliva sigurno najduže.

Kaže da je svake godine neopisiv osjećaj plivati na Bogojavljenje, ali je ove godine to ipak bilo još veličanstvenije.

“Kad vidim ovoliko mladih ljudi koji su plivali na Trebišnjici, osjećaj je još veličanstveniji i sama slika ove mladosti govori sve”, kazao je Marić.

Prije plivanja za Bogojavljenski krst, u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju je služena liturgija i sveštana bogojavljenska vodica koju vjernici, po starom običaju, nose kući radi zdravlja i napretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana