Plesom i pjesmom za drugare sa autizmom za male, tako i velike, istakla Ratkovićeva

Anita Janković-Rečević
Plesom i pjesmom za drugare sa autizmom za male, tako i velike, istakla Ratkovićeva

Banjaluka - Humanitarni koncert "Autizam govori srcem" biće održan u ponedjeljak u Gradskom pozorištu "Jazavac" u Banjaluci sa početkom u 19 časova, najavila je predsjednica Centra za edukaciju "Tvoja riječ" Olivera Ratković.

Ona je u petak sa tribine "Otvorena vrata" pozvala sugrađane da dođu i podrže ovaj humani događaj čiji je cilj pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju.

Ratkovićeva je dodala da će se na koncertu, koji će biti upriličen povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom, publici predstaviti mnogobrojni učesnici među kojima su Dječiji hor "Vrapčići", kulturno-umjetnička društva "Sveti Sava" i "Veselin Masleša", te mnogi drugi.

- Koncert organizujemo peti put zaredom sa željom da se družimo, pokažemo da prihvatamo različitost kao i da djeca sa poteškoćama u razvoju mogu da budu vesela i razdragana. Obećavamo dobru žurku, kako za male, tako i velike - istakla je Ratkovićeva i dodala da ulaznica za ovaj događaj košta osam maraka.

Prema njenim riječima, na javnoj tribini, kojoj su prisustvovali stručnjaci i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, razgovarano je o inkluziji.

- Cilj svake javne tribine je da vidimo u kom smjeru razmišljamo, kakve obaveze i prava imaju naša djeca, šta nudi zakon, koliko se primjenjuje u praksi i kako sve to možemo unaprijediti zajedničkim snagama - rekla je Ratkovićeva i dodala da je, nažalost, sve više djece sa različitim poteškoćama u razvoju.

Članica Udruženja "Djeca svjetlosti" i majka djeteta sa pervazivnim razvojnim poremećajem Danijela Višnjić kaže da je pitanje angažmana asistenta u nastavi i dalje jedan od najtežih problema sa kojima se roditelji suočavaju. 

- Nikad do sada nismo dočekali početak školske godine da zasigurno znamo da nam je angažman asistenta odobren. To je veoma stresno i svake godine za njegov angažman moramo iznova podnositi zahtjev, bez obzira na nalaze koji važe po nekoliko godina - rekla je Višnjićeva. 

Portparol kompanije "m:tel" Jelena Maksimović istakla je da će tokom aprila biti aktivan broj 1415 putem kojeg građani mogu donirati jednu KM za pomoć djeci sa autizmom.

- Naša kompanija nastoji da podrži što više manifestacija koje za cilj imaju podizanje svijesti o osjetljivim grupama i kako bismo im pomogli da ostvare što bolji položaj u društvu - rekla je Maksimovićeva. 

Predstavnica kompanije "Telegroup" Marija Vujinović istakla je da ovo preduzeće četvrtu godinu zaredom podržava ovaj koncert, te obećala da će to nastaviti i narednih godina.

Centar za majku i dijete

Ratkovićeva je istakla da bi za dva mjeseca, ako sve bude teklo po planu, trebalo da počne sa radom Centar za majku i dijete.

- Kupili smo stambeno-poslovni objekat i njegova rekonstrukcija je već u toku. U toku je i izrada namještaja, a centar je već registrovan kao pravna institucija - rekla je Ratkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana