Plaćenom praksom do neophodnog kadra

Anita Janković Rečević
Plaćenom praksom do neophodnog kadra

Banjaluka - Teorija u učionicama i plaćena praksa u preduzećima model je po kojem će se ubuduće školovati većina srednjoškolaca u Republici Srpskoj, a glavni cilj dualnog obrazovanja je da mladima skrati put do prvog posla i ojača domaću privredu.

Sličnih primjera pohađanja prakse bilo je i do sada, ali bi zahvaljujući sporazumu o saradnji u okviru projekta “Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju”, koji su juče potpisali predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca RS, sve trebalo biti masovnije i organizovanije.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da Srpska mora imati sistem obrazovanja koji garantuje nova radna mjesta i privredni razvoj, te da bi novi sporazum, koji definiše obaveze obrazovnog sistema i privrednika, tome trebalo značajno da doprinese.

- Cilj je da đaci tokom školovanja steknu potrebna znanje i vještine da bi bili konkurentni na tržištu rada, zbog čega će učenici ubuduće ići na praksu kod poslodavaca, koja će im biti plaćena u zavisnosti od časova provedenih na radu. Nakon završetka škole najbolji će imati mogućnost da ostanu u toj firmi - rekla je Trivićeva i dodala da je u projekat uključeno više od 15 kompanija.

Navela je da je Srpskoj neophodan kadar za metalnu, drvoprerađivačku i tekstilnu industriju, koji su nosioci privrednog razvoja Republike.

- Srednjoškolci u RS se školuju za 119 zanimanja, a do kraja godine ćemo utvrditi koja su iščezla, a koja nova nam trebaju. Srpskoj nedostaje oko 2.000 informatičara koji bi radili u privredi - navela je Trivićeva.

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević smatra da je potpisivanjem ovog sporazuma napravljen veliki iskorak.

- Biće stvoreni uslovi da dobijemo kvalitetne i osposobljene radnike koji mogu odgovoriti potrebama domaće privrede - objasnio je Petričević.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da slijedi rad na akcionom planu, koji će precizirati ko će šta raditi i kako.

- Privreda je u usponu, uvode se nove tehnologije i zbog toga je važno da obrazovni sistem prati tržište rada - kazao je Ćorić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić pojasnio je da će učenici zanatskih zanimanja u prvom razredu srednje škole imati dan praktične nastave, u drugom dva, a u trećem tri dana.

- Dobiće simboličnu novčanu naknadu ili plaćen prevoz i topli obrok, a Vlada ta davanja neće oporezovati - naveo je Škrebić i dodao da se na ovaj način sprečava odliv mladih.

Reforma obrazovanja

Natalija Trivić je istakla da će resorno ministarstvo u narednom periodu raditi na reformi obrazovanja, reviziji starih i kreiranju novih nastavnih planova i programa za srednje škole.

- Pozvali smo stručnjake da nam pomognu u reformskim procesima obrazovanja i do aprila iduće godine imaćemo novu upisnu politiku - rekla je Trivićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana