Petrović: Spremni smo za kompromis, ali od štrajka ne odustajemo

Srna
Foto: Srna

BANJALUKA - Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petković rekao je da radnici koji nisu nosioci pravosudnih funkcija u pravosuđu ne odustaju od štrajka, ali da su spremni za pregovore i kompromis.

Petrović smatra da njihovi zahtjevi nisu nerazumni, a jedan od njih je da se plate administrativnim radnicima povećavaju procentualno onda kada i nosiocima pravosudnih funkcija, kojima su do sada dva puta povećane, dok ostali nisu dobili ništa.

“Mi ćemo 28. februara stupiti u štrajk, a u kojem obimu to treba da odlučimo. Mogu reći da to sigurno neće biti 98 odsto”, rekao je Petrović novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da, prema zakonu koji je još na snazi, u toku štrajka treba osigurati minimum procesa rada od 20 odsto, a da se od njih traži gotovo 100 odsto.

Petrović je naveo da su rješenje koje su dobili od Ministarstva pravde o minimumu proseca rada tokom štrajka predali inspekciji rada za ocjenu validnosti, a uputili su ga i predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske na tumačenje zakonitosti.

On je napomenuo da su za sindikalne aktivnosti dobili bezrezervnu podršku Sindikata MUP-a Republike Srpske, kao i da je uz njih Savez sindikata Republike Srpske, te je pozvao nosioce pravosudnih funkcija da se opredijele i izjasne da li ih podržavaju ili ne.

Predsjednik Skupštine Sindikata pravosuđa Mladen Bašović rekao je da rješenje nadležnog ministarstva o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Repubike Srpske nije donijeto u propisanom roku, te smatra da samim tim nije ni validno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana