Петровић: Спремни смо за компромис, али од штрајка не одустајемо

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Предсједник Синдиката правосуђа Синиша Петковић рекао је да радници који нису носиоци правосудних функција у правосуђу не одустају од штрајка, али да су спремни за преговоре и компромис.

Петровић сматра да њихови захтјеви нису неразумни, а један од њих је да се плате административним радницима повећавају процентуално онда када и носиоцима правосудних функција, којима су до сада два пута повећане, док остали нису добили ништа.

“Ми ћемо 28. фебруара ступити у штрајк, а у којем обиму то треба да одлучимо. Могу рећи да то сигурно неће бити 98 одсто”, рекао је Петровић новинарима у Бањалуци.

Он је појаснио да, према закону који је још на снази, у току штрајка треба осигурати минимум процеса рада од 20 одсто, а да се од њих тражи готово 100 одсто.

Петровић је навео да су рјешење које су добили од Министарства правде о минимуму просеца рада током штрајка предали инспекцији рада за оцјену валидности, а упутили су га и предсједнику Народне скупштине Републике Српске на тумачење законитости.

Он је напоменуо да су за синдикалне активности добили безрезервну подршку Синдиката МУП-а Републике Српске, као и да је уз њих Савез синдиката Републике Српске, те је позвао носиоце правосудних функција да се опредијеле и изјасне да ли их подржавају или не.

Предсједник Скупштине Синдиката правосуђа Младен Башовић рекао је да рјешење надлежног министарства о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у институцијама правосуђа Репубике Српске није донијето у прописаном року, те сматра да самим тим није ни валидно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана