Pažnja lijek za zlatno doba

Anita Janković-Rečević
Pažnja lijek za zlatno doba

Banjaluka - Treće životno doba čovjeka najčešće obilježi usamljenost, bolest, a nerijetko i siromaštvo, ali da života ima i poslije 65. godine pokazali su penzioneri širom Srpske, koji su juče uz druženje, pjesmu i poneki ples proslavili 1. oktobar, Međunarodni dan starih osoba.

Posebno svečano bilo je u banjalučkom Domu penzionera, čije je rukovodstvo za stanare organizovalo svečani ručak uz muziku da bi im njihov dan učinili što ljepšim i zanimljivim. Iako su na nejakim leđima te populacije brojni problemi, na njihovim licima nije se mogla vidjeti tuga i zabrinutost, već, naprotiv, osmijeh, vedrina i elan. Jedan od stanara, koji je toplinu porodice našao u ovoj ustanovi je Sretko Lončar, koji za dom kaže da mu je druga kuća.

- Ovdje sam već skoro tri godine. Dane provodim spokojan, ne mislim ni o ručku, ni o doktorima, ovdje mi je sve nadohvat ruke. Igram šah, domine, karte, idem u šetnju i razgovaram o politici sa sustanarima - kaže Lončar.

Već pola godine ova ustanova je i dom Banjalučanki Nadi Cerovac, koja je nakon smrti sina ostala sama.

- Godine koje su iza mene, a nakupilo ih se 78, lijepo sam proživjela. Radni vijek sam provela u “Čajavcu”, uvijek bila veoma aktivna, a tako je i danas. Na čelu sam društva “Nada” koje broji oko 60 žena. Sve smo supruge bivših vojnih oficira i redovno odlazimo na kafe, izlete, u šetnju. Nekada sam pjevala u horu, pa planiram i ovdje da osnujem jedno pjevačko društvo - kaže Cerovčeva. Dodaje da se posebno veseli što se u domu rađaju i ljubavi.

- Upratila sam da nekima oči sijaju dok se gledaju. To je divno, jer za ljubav nikad nije kasno - rekla je ona.

Direktor banjalučkog doma Đuro Crnomarković kaže da su smještajni kapaciteti gotovo popunjeni te da krov nad glavom trenutno pružaju za više od 160 korisnika.

- Ti ljudi su puni života, vole da se druže, plešu, pjevaju, zbog čega im svake srijede organizujemo muzičko veče. Vole i da uče, pa priređujemo raznorazne radionice, od kulinarskih pa do onih o tome kako treba koristiti pametni telefon. Osim smještaja, hrane i zdravstvene zaštite dajemo im obilje pažnje, koja je za njih najvrednija - navodi Crnomarković.

Prigodna svečanost održana je i u Trebinju u organizaciji Centra za socijalni rad, kojoj je prisustvovalo oko 50 Hercegovaca, koji su aktivni i u dubokoj starosti. Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Trebinja Zoran Milošević rekao je da trebinjski Dnevni centar čini sve da se stara lica ne bi osjećala usamljeno i napušteno.

Svoj dan obilježili su i šamački penzioneri, a kako kaže predsjednik njihovog udruženja Ljubomir Čordašević, od njih oko 2.300, stotinjak je socijalno ugroženo, dok veliki broj ima niske penzije.

Festival rekreacije

Prvi Festival rekreacije osoba trećeg životnog doba RS, koji je juče otvoren u Banjaluci, okupio je oko 50 učesnika iz nekoliko opština banjalučke regije s ciljem promocije sportskih aktivnosti i zdravog života kod ove populacije.

Festival je bio prilika za međugeneracijsko druženje i solidarnost, jer su učestvovali i studenti koji su učesnicima omogućili sigurnu fizičku aktivnost. Pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Branka Sladojević rekla je da će se učesnici takmičiti u raznim disciplinama, poput pikada, košarke, fudbala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana