Patrijarh srpski nakon 90 godina služio liturgiju u Zvorniku i osveštao Saborni hram (FOTO)

Srna
Patrijarh srpski nakon 90 godina služio liturgiju u Zvorniku i osveštao Saborni hram (FOTO)

ZVORNIK - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prvi je patrijarh koji je, nakon 90 godina, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku. Liturgiju je služio u Sabornom hramu posvećenom današnjem prazniku Rođenju Presvete Bogorodice , a potom je osveštao ovaj hram.

Kum hrama je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 

Čin osvećenja Sabornog hrama, a potom i slavski obred povodom proslave hramovne slave obavljeni su nakon litugije.

Njegovoj svetosti sasluživali su episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjekarlovački Gerasim, kruševački David i osječkopoljski, baranjski Heruvim i veliki broj sveštenika.

Ovom svečanom događaju u Zvorniku prisustvuju, pored predsjednika Republike, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Stevanović, Dragomir Vasić, Spomenka Stevanović, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, gradonačelnik i njegov zamjenik Bojan Ivanović i Miloš Tomić, načelnici drugih opština i brojni vjernici.

Gradnja Sabornog hram Rođenja Presvete Bgorodice počela je 2008. godine, građevinski radovi su završeni, a u toku je freskopisanje.

Saborni hram ima dva monumentalna zvonika, čija visina sa krstovima iznosi po 54 metra, kao i pet kupola, od kojih je centralna visoka 35 metara, dok je dužina hrama sa oltarom 21 i širina 19 metara.

Predsjednik Srpske, koji je kum hrama, rekao je za RTRS da Zvornik zaslužuje ovakav hram, izrazivši zadovoljstvo što je bio u prilici da pomogne gradnju.

Dodik je istakao da je patrijarh srpski nosi snagu vjere i veliki moralni i ljudski autoritet, zbog čega je obožavan u narodu.

Višković je rekao da svi hramovi širom Srpske označavaju srpsko bitisanje na ovim prostorima i da je Zvornik zaslužio jedan ovakav hram.

- Posebno sam počastvovan što je patrijarh danas u Zvorniku. Ovo je značajan dan za ovaj grad - poručio je premijer Srpske.

Građevinski radovi na ovom hramu su završeni, a u toku je freskopisanje.

Saborni hram ima dva monumentalna zvornika, čija visina sa krstovima iznosi po 54 metra, kao i pet kupola, od kojih je centralna visoka 35 metara, dok je dužina hrama sa oltarom 21 i širina 19 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana