Патријарх српски након 90 година служио литургију у Зворнику и освештао Саборни храм (ФОТО)

Срна
Патријарх српски након 90 година служио литургију у Зворнику и освештао Саборни храм (ФОТО)

ЗВОРНИК - Његова светост патријарх српски Порфирије први је патријарх који је, након 90 година, служио Свету архијерејску литургију у Зворнику. Литургију је служио у Саборном храму посвећеном данашњем празнику Рођењу Пресвете Богородице , а потом је освештао овај храм.

Кум храма је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

 

Чин освећења Саборног храма, а потом и славски обред поводом прославе храмовне славе обављени су након литугије.

Његовој светости саслуживали су епископи зворничко-тузлански Фотије, горњекарловачки Герасим, крушевачки Давид и осјечкопољски, барањски Херувим и велики број свештеника.

Овом свечаном догађају у Зворнику присуствују, поред предсједника Републике, премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Синиша Каран, посланици у Народној скупштини Републике Српске Зоран Стевановић, Драгомир Васић, Споменка Стевановић, министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, градоначелник и његов замјеник Бојан Ивановић и Милош Томић, начелници других општина и бројни вјерници.

Градња Саборног храм Рођења Пресвете Бгородице почела је 2008. године, грађевински радови су завршени, а у току је фрескописање.

Саборни храм има два монументална звоника, чија висина са крстовима износи по 54 метра, као и пет купола, од којих је централна висока 35 метара, док је дужина храма са олтаром 21 и ширина 19 метара.

Предсједник Српске, који је кум храма, рекао је за РТРС да Зворник заслужује овакав храм, изразивши задовољство што је био у прилици да помогне градњу.

Додик је истакао да је патријарх српски носи снагу вјере и велики морални и људски ауторитет, због чега је обожаван у народу.

Вишковић је рекао да сви храмови широм Српске означавају српско битисање на овим просторима и да је Зворник заслужио један овакав храм.

- Посебно сам почаствован што је патријарх данас у Зворнику. Ово је значајан дан за овај град - поручио је премијер Српске.

Грађевински радови на овом храму су завршени, а у току је фрескописање.

Саборни храм има два монументална зворника, чија висина са крстовима износи по 54 метра, као и пет купола, од којих је централна висока 35 метара, док је дужина храма са олтаром 21 и ширина 19 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана