Pali prvi otkosi ječma

Danijela Stokanić
Pali prvi otkosi ječma

Banjaluka - Prvi otkosi ozimog ječma pali su ovih dana na području Semberije, dok se u ostalim regijama početak žetve očekuje za dvadesetak dana.

Kako su objasnili u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, žetva pšenice trebalo bi da počne u posljednjoj sedmici ovog mjeseca.

- Ozima pšenica u ravničarskim područjima Srpske trenutno je u fazi početka voštane zrelosti i uglavnom je u dobroj kondiciji, pod uslovom da su primijenjene osnovne agrotehničke mjere. U višim područjima pšenica je u fazi vlatanja i klasanja - rekli su u Ministarstvu.

Istakli su da ako dnevne temperature vazduha do žetve ne budu značajnije prelazile 30 stepeni Celzijusa i ako se produži period relativno povoljnih agroklimatskih uslova, ova godina se, sa aspekta proizvodnje strnih žita, može smatrati jednom od povoljnijih.

- Takođe, treba napomenuti da su uslovi u toku druge dekade aprila i tokom maja bili povoljni za razvoj pojedinih biljnih bolesti - rekli su u Ministarstvu, dodajući da su usljed intenzivnije pojave bolesti proizvođači bili prinuđeni da preduzmu dodatne tretmane fungicidima tokom aprila i maja, što je povećalo troškove proizvodnje.

Jedan broj proizvođača, kažu, nije sproveo ovu aktivnost, što će svakako uzrokovati smanjenje prinosa i kvaliteta zrna na njihovim parcelama.

Analiza stanja usjeva pokazala je da se ove godine u Srpskoj mogu očekivati dobri do vrlo dobri, a kod pojedinih proizvođača i odlični prinosi strnih žita.

- Prinosi ječma iznosiće u prosjeku oko četiri tone po hektaru, a u zavisnosti od regiona, rokova sjetve, zaštite usjeva od bolesti, štetočina i korova, prihrane i drugog, prinosi na pojedinim parcelama će biti i veći - rekli su u Ministarstvu.

Sudeći prema trenutnoj situaciji na terenu, prosječan prinos pšenice u Srpskoj se može procijeniti na 4,3 tone po hektaru, a ukupnu proizvodnju i rezultat proizvodnje odrediće najproduktivniji regioni, Bijeljina i Gradiška.

- Značajan broj proizvođača ove će godine ostvariti prinose pšenice i preko šest tona po hektaru, naročito u području Bijeljine, Šamca, Modriče i Kozarske Dubice - dodali su.

U Ministarstvu su podsjetili da će proizvodnja pšenice roda 2017. iznositi oko 187.000 tona, od čega će najmanje 20 odsto ili oko 40.000 tona otkupiti mlinsko-pekarska industrija. U ovoj godini bi se mogla očekivati proizvodnja koja je za deset odsto iznad višegodišnjeg prosjeka, ali koja ipak neće biti veća od roda pšenice 2016. godine, koji je bio rekordan u pojedinim regijama RS.

Cijena

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da bi otkupna cijena ovogodišnjeg roda pšenica mogla da bude od 0,32 do 0,37 KM po kilogramu.

- Uzimajući u obzir da se prošlogodišnja otkupna cijena kretala od 0,34 do 0,36 KM po kilogramu, procjene otkupljivača su da će ovogodišnja otkupna cijena biti za nekoliko feninga niža nego lanjska. Razlog za to je povećanje površina pod pšenicom, kako u RS tako i u regionu, te očekivano dobar rod i veća ponuda hljebnog žita - kazali su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana