Ovi poslovi donose najveće penzije u Njemačkoj

GS
Ovi poslovi donose najveće penzije u Njemačkoj

Državni službenici uopšteno imaju najveća penziona prava u Njemačkoj, jer uplaćuju u otpremninu tokom cijelog radnog staža, međutim oni nisu jedini.

Penzije u Njemačkoj zavisi o raznim faktorima i individualna je, ali postoje zanimanja koja donose puno veće penzije od uobičajenih. Uz broj godina uplaćenih doprinosa, važnu ulogu igra i dob za odlazak u penziju, visina prosječnih primanja tokom radnog staža i težina posla, a portal Fenix magazin objavio je koja zanimanja nude najveću penziju.

Što duže se radi u Njemačkoj, što su veći prosječni prihodi tokom radnog staža, te će mirovina biti veća. Više poena, a time i više novca u penziji, može se dobiti i za podizanje djece i posebno naporan rad. Ako želite visoku mirovinu, pri odabiru karijere ne biste trebali obratiti pažnju samo na visinu prosječnih primanja, već i na to može li se ona ostvariti kroz duži vremenski period. Njemačko zakonodavstvo očekuje da se doprinosi plaćaju 45 godina prije nego što se može otići u penziju.

Državni službenici, doktori, advokati, piloti i menadžeri zanimanja su i poslovi s najvišim penzionerskim pravima. Ljudi s tim profesijama obično ostvaruju visoke penzije. Državni službenici uopšteno imaju najveća penziona prava u Njemačkoj, jer uplaćuju u državnu otpremninu tokom cijelog radnog staža. Zaposleničke penzije su samostalan sistem socijalne sigurnosti, piše njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Doktori, advokati, piloti i menadžeri iz raznih profesionalnih sektora također obično primaju visoke penzije. Razlog tome su, s jedne strane, njihova visoka primanja, a s druge strane činjenica da na svojim poslovima često rade do dobi za penziju. Osim toga, zaposlenici s visokim primanjima također su sposobniji izraditi privatne penzione planove od onih s niskim primanjima, prenosi Večernji list.

Međutim, visinu penzije ne određuje samo obrazovanje nego i težina posla. Primjer, osobe čiji se posao smatra posebno teškim dobijaju više platnih bodova, mogu ranije otići u penziju ili im se na penziju dodaje određeni postotak prosječnog dohotka. To su osobe sa zanimanjima: građevinski radnik, krovopokrivač, keramičar, zidar, radnik u metaloprerađivaćkoj industriji, arhitekt cesta te rudar. Da bi neki posao bio prepoznat kao težak, mora zadovoljiti određene kriterijume. Po pravilu se vodi računa o fizičkom i psihičkom stresu, objašnjavaju njemački mediji

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana