Ови послови доносе највеће пензије у Њемачкој

ГС
Ови послови доносе највеће пензије у Њемачкој

Државни службеници уопштено имају највећа пензиона права у Њемачкој, јер уплаћују у отпремнину током цијелог радног стажа, међутим они нису једини.

Пензије у Њемачкој зависи о разним факторима и индивидуална је, али постоје занимања која доносе пуно веће пензије од уобичајених. Уз број година уплаћених доприноса, важну улогу игра и доб за одлазак у пензију, висина просјечних примања током радног стажа и тежина посла, а портал Fenix магазин објавио је која занимања нуде највећу пензију.

Што дуже се ради у Њемачкој, што су већи просјечни приходи током радног стажа, те ће мировина бити већа. Више поена, а тиме и више новца у пензији, може се добити и за подизање дјеце и посебно напоран рад. Ако желите високу мировину, при одабиру каријере не бисте требали обратити пажњу само на висину просјечних примања, већ и на то може ли се она остварити кроз дужи временски период. Њемачко законодавство очекује да се доприноси плаћају 45 година прије него што се може отићи у пензију.

Државни службеници, доктори, адвокати, пилоти и менаџери занимања су и послови с највишим пензионерским правима. Људи с тим професијама обично остварују високе пензије. Државни службеници уопштено имају највећа пензиона права у Њемачкој, јер уплаћују у државну отпремнину током цијелог радног стажа. Запосленичке пензије су самосталан систем социјалне сигурности, пише њемачко Министарство унутрашњих послова.

Доктори, адвокати, пилоти и менаџери из разних професионалних сектора такођер обично примају високе пензије. Разлог томе су, с једне стране, њихова висока примања, а с друге стране чињеница да на својим пословима често раде до доби за пензију. Осим тога, запосленици с високим примањима такођер су способнији израдити приватне пензионе планове од оних с ниским примањима, преноси Вечерњи лист.

Међутим, висину пензије не одређује само образовање него и тежина посла. Примјер, особе чији се посао сматра посебно тешким добијају више платних бодова, могу раније отићи у пензију или им се на пензију додаје одређени постотак просјечног дохотка. То су особе са занимањима: грађевински радник, кровопокривач, керамичар, зидар, радник у металопрерађиваћкој индустрији, архитект цеста те рудар. Да би неки посао био препознат као тежак, мора задовољити одређене критеријуме. По правилу се води рачуна о физичком и психичком стресу, објашњавају њемачки медији

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана