Otvorena izložba o srpskom stradanju u Bratuncu

SRNA
Otvorena izložba o srpskom stradanju u Bratuncu

BRATUNAC - Otvaranjem pokretne izložbe fotografija i likovnih radova o srpskom stradanju u 20. vijeku, na Trgu Miloša Obilića u Bratuncu danas je počeo komemorativni program obilježavanja 30 godina od velikog srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ovom prilikom načelnik bratunačke opštine Srđan Rankić uručio je nagrade učenicima čiji su literarni i likovni radovi o srpskom stradanju bili najbolji na republičkom konkursu raspisanom povodom obilježavanja ove godišnjice na temu "30 godina, zločin bez kazne".

Rankić je čestitao nagrađenim učenicima i zahvalio svima koji su učestvovali na konkursu.

Nagrađena su po tri autora likovnih i literarnih radova u konkurenciji osnovaca i srednjoškolaca. Među osnovcima literarni rad Filipa Grujičića iz Srebrenice ocijenjen je najboljim, a likovni rad Une Ateljević iz Bratunca, dok je u konkurenciji srednjoškolaca srebrenička srednjoškolka Anđela Jovanović pobijedila i u konkurenciji likovnih i literarnih radova.

On je rekao da su ove godine organizovani i časovi istorije o srpskom stradanju u bratunačkim i srebreničkim školama i da se obilježavanje neće svesti samo na parastos i polaganje cvijeća nego će biti širi program.

Rankić je istakao da se očekuje dolazak Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i brojnih zvaničnika i prisustvo sutrašnjem parastosu, odavanju pošte nastradalima i programu posvećenom sjećanju na srpske žrtve koji su živote ugradili u stvaranje i čuvanje Republike Srpske i slobodu srpskog naroda sa lijeve strane Drine

. "Biće organizovani autobusi iz najudaljenijih bratunačkih mjesnih zajednica Žlijepca, Poloma i Kravice za besplatan prevoz svih zainteresovanih da prisustvuju sutrašnjem parastosu. Pozivam srpski narod Podrinja da dođe da dostojanstveno odamo počast za 3.267 nastradalih Srba iz regije Birač", poručio je Rankić. Radi zahvalnosti žrtvama urađen je i simbol - zlatni krstolik ili "Ivanjski cvijet" kao simbol stradanja i vaskrsenja koji će ubuduće podsjećati na srpsko stradanje u Podrinju.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović rekla je Srni da je proteklo čak 30 godina od stravičnih zločina nad srpskim narodom u srednjem Podrinju i da za te, kao ni za zločine nad Srbima u prethodnim ratovima niko nije odgovarao.

"Obaveza nam je da njegujemo kulturu sjećanja i da ne zaboravljamo naše nastradale. Čovjek nestaje kada ga zaborave i to ne smijemo dozvoliti.

Treba prenositi na mlađe da znaju šta su njihovi preci doživjeli da im se to ne bi ponovilo", poručila je Filipovićeva.

Ona je ukazala na opstrukciju i diskriminatorski odnos pravosuđa BiH prema žrtvama jer za brojne i masovne zločine nad Srbima ovog kraja niko nije odgovarao i, kako ističe, pravosuđe svjesno zaboravlja te predmete jer bi njihovim rješenjima i presudama promijenio narativ o karakteru rata u BiH i pokazalo se da je i srpska strana imala ogromne žrtve.

Zbog sutrašnjeg obilježavanja 30 godina od velikog srpskog stradanja, u Bratuncu je opština donijela naredbu kojom je ugostiteljima, firmama i ustanovama zabranjeno puštanje muzike od 8.00 do 19.00 časova, kao i točenje alkoholnih pića u tom periodu, te naloženo da istaknu zastave Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana