Отворена изложба о српском страдању у Братунцу

СРНА
Отворена изложба о српском страдању у Братунцу

БРАТУНАЦ - Отварањем покретне изложбе фотографија и ликовних радова о српском страдању у 20. вијеку, на Тргу Милоша Обилића у Братунцу данас је почео комеморативни програм обиљежавања 30 година од великог српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Овом приликом начелник братуначке општине Срђан Ранкић уручио је награде ученицима чији су литерарни и ликовни радови о српском страдању били најбољи на републичком конкурсу расписаном поводом обиљежавања ове годишњице на тему "30 година, злочин без казне".

Ранкић је честитао награђеним ученицима и захвалио свима који су учествовали на конкурсу.

Награђена су по три аутора ликовних и литерарних радова у конкуренцији основаца и средњошколаца. Међу основцима литерарни рад Филипа Грујичића из Сребренице оцијењен је најбољим, а ликовни рад Уне Атељевић из Братунца, док је у конкуренцији средњошколаца сребреничка средњошколка Анђела Јовановић побиједила и у конкуренцији ликовних и литерарних радова.

Он је рекао да су ове године организовани и часови историје о српском страдању у братуначким и сребреничким школама и да се обиљежавање неће свести само на парастос и полагање цвијећа него ће бити шири програм.

Ранкић је истакао да се очекује долазак Његове светости патријарха српског Порфирија и бројних званичника и присуство сутрашњем парастосу, одавању поште настрадалима и програму посвећеном сјећању на српске жртве који су животе уградили у стварање и чување Републике Српске и слободу српског народа са лијеве стране Дрине

. "Биће организовани аутобуси из најудаљенијих братуначких мјесних заједница Жлијепца, Полома и Кравице за бесплатан превоз свих заинтересованих да присуствују сутрашњем парастосу. Позивам српски народ Подриња да дође да достојанствено одамо почаст за 3.267 настрадалих Срба из регије Бирач", поручио је Ранкић. Ради захвалности жртвама урађен је и симбол - златни крстолик или "Ивањски цвијет" као симбол страдања и васкрсења који ће убудуће подсјећати на српско страдање у Подрињу.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић рекла је Срни да је протекло чак 30 година од стравичних злочина над српским народом у средњем Подрињу и да за те, као ни за злочине над Србима у претходним ратовима нико није одговарао.

"Обавеза нам је да његујемо културу сјећања и да не заборављамо наше настрадале. Човјек нестаје када га забораве и то не смијемо дозволити.

Треба преносити на млађе да знају шта су њихови преци доживјели да им се то не би поновило", поручила је Филиповићева.

Она је указала на опструкцију и дискриминаторски однос правосуђа БиХ према жртвама јер за бројне и масовне злочине над Србима овог краја нико није одговарао и, како истиче, правосуђе свјесно заборавља те предмете јер би њиховим рјешењима и пресудама промијенио наратив о карактеру рата у БиХ и показало се да је и српска страна имала огромне жртве.

Због сутрашњег обиљежавања 30 година од великог српског страдања, у Братунцу је општина донијела наредбу којом је угоститељима, фирмама и установама забрањено пуштање музике од 8.00 до 19.00 часова, као и точење алкохолних пића у том периоду, те наложено да истакну заставе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана