Otac Dragan Mitrović: Duboko zabrinjavaju poruke mržnje prema SPC

Srna
Foto: Agencije

PODGORICA - Starješina Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, protojerej-stavrofor Dragan Mitrović obavijestio je policiju i komunalnu policiju o uvredljivom grafitu koji je ispisan na ovoj svetinji i poručio da ovakve poruke vandalizma koje odišu netrpeljivošću i mržnjom, kao i krajnjim nepoštovanjem svetinje, mogu samo duboko da zabrinjavaju.

On je naveo da je policija obavila uviđaj, te da su svi u crkvi šokirani i prosto ne mogu da vjeruju da postoji neko ko bi ispoljio takvu mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj ckrvi i prema svetinji Božijoj. Otac Mitrović je naveo da se ovakav stepen vandalizma i skrnavljenja svetinje prvi put dešava, budući da ovako nešto nikada nije ispisano na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju su još podigli 1928. godine pripadnici naselja podgoričkog Momišići u slavu Boga i radi svog spasenja i svojih predaka i potomaka.

"Uzimajući u obzir kontekst napisanog, uz razne medijske zloupotrebe u diskursu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su prisutne u javnosti već neko vrijeme, ostaje da se zaključi da je očigledno jednom dijelu javnosti namjera da podstakne na netrpeljivost izazivajući dublje podjele u Crnoj Gori, samim tim i ozbiljnije sukobe i incidente sa nesagledivim posljedicama u zemlji u kojoj su nam jedinstvo, mir, sloga i ljubav prijeko potrebni i na koju Pravoslavna crkva neprestano poziva svojom misijom i djelovanjemLj", saopštio je otac Dragan Mitrović.

On je pozvao crnogorsku javnost na jedinstvo, mir, međusobno poštovanje, slogu i ljubav, te da je zajednička vrijednost i težnja cjelokupnog crnogorskog društva i suštinska misija Crkve koja i vrhuni u najvećoj zapovijesti Božijoj: "Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim i svom snagom svojom i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe".

"Nadamo se da će preovladati razum, mir Božiji i dobra volja i da se ovakva nepočinstva više neće ponavljati jer ovo nije istinska slika Crne Gore i njenog naroda koja je najljepše prikazana kroz dostojanstvene Litije ljubavi prema Bogu, svetinji Božijoj i ljubavi prema bližnjem", zaključio je otac Dragan Mitrović. Nepoznata lica ispisala su neprimjeren grafit na zidu crkve pored Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana