Отац Драган Митровић: Дубоко забрињавају поруке мржње према СПЦ

Срна
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА - Старјешина Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, протојереј-ставрофор Драган Митровић обавијестио је полицију и комуналну полицију о увредљивом графиту који је исписан на овој светињи и поручио да овакве поруке вандализма које одишу нетрпељивошћу и мржњом, као и крајњим непоштовањем светиње, могу само дубоко да забрињавају.

Он је навео да је полиција обавила увиђај, те да су сви у цркви шокирани и просто не могу да вјерују да постоји неко ко би испољио такву мржњу према Српској православној цкрви и према светињи Божијој. Отац Митровић је навео да се овакав степен вандализма и скрнављења светиње први пут дешава, будући да овако нешто никада није исписано на цркви Вазнесења Господњег коју су још подигли 1928. године припадници насеља подгоричког Момишићи у славу Бога и ради свог спасења и својих предака и потомака.

"Узимајући у обзир контекст написаног, уз разне медијске злоупотребе у дискурсу према Српској православној цркви које су присутне у јавности већ неко вријеме, остаје да се закључи да је очигледно једном дијелу јавности намјера да подстакне на нетрпељивост изазивајући дубље подјеле у Црној Гори, самим тим и озбиљније сукобе и инциденте са несагледивим посљедицама у земљи у којој су нам јединство, мир, слога и љубав пријеко потребни и на коју Православна црква непрестано позива својом мисијом и дјеловањемЉ", саопштио је отац Драган Митровић.

Он је позвао црногорску јавност на јединство, мир, међусобно поштовање, слогу и љубав, те да је заједничка вриједност и тежња цјелокупног црногорског друштва и суштинска мисија Цркве која и врхуни у највећој заповијести Божијој: "Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом и љуби ближњега свога као самога себе".

"Надамо се да ће преовладати разум, мир Божији и добра воља и да се оваква непочинства више неће понављати јер ово није истинска слика Црне Горе и њеног народа која је најљепше приказана кроз достојанствене Литије љубави према Богу, светињи Божијој и љубави према ближњем", закључио је отац Драган Митровић. Непозната лица исписала су непримјерен графит на зиду цркве поред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана