Osnovci odmjerili snage na takmičenju

Srna
Osnovci odmjerili snage na takmičenju

Banjaluka - Međunarodna sportsko-edukativna i zabavna manifestacija “Loptarija”, u okviru koje su se djeca iz osam banjalučkih osnovnih škola takmičila u više diciplina, održana je danas u Banjaluci.

Djeca su se takmičula u igri spretnosti, igri “Pokaži šta znaš”, fer-pleju, fudbalu tri na tri, ekologiji, kulinarstvu, te pjevačkim i plesnim predstavama. Učesnike manifestacije u dvorani “Obilićevo” u ime grada pozdravila je koordinator u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Ljubinka Dragojević, koja je rekla da je svaka škola došla sa sa ekipom od 20 učenika.

“Djeca su se naoružala sposobnošću, spretnošću i fer-plej raspoloženjem”, rekla je Dragojevićeva novinarima.

Dragojevićeva je rekla da se ova manifestacija održava drugu godinu zaredom i da će pobjednička ekipa učestvovati u regionalnom takmičenju koje će biti održano krajem oktobra u Beogradu.

“Ovo je prilika da učenici osam banjalučkih škola međusobno odmjere snage i pokažu koliko vrijede”, rekla je Dragojevićeva.

Ona je rekla da smisao ovog projekta nije samo pokazati spretnost djece, nego da ima i mnoge druge poruke koje su takođe bitne za vaspitanje djece, a riječ je, prije svega, o podizanju ekološke svijesti.

Dragojevićeva je istakla da je svaki učesnik ekipe imao zadatak da ponese najmanje kilogram starog papira koji će biti pravilno raspoređen u kontejnere, kao i da donese domaći hljeb, da bi pokazali na koji način se u domaćinstvima on priprema.

Ona je rekla da su gosti iz Slovenije donijeli i svoje čuvene kranjske kobasice, čime je objedinjena kuhinja Republike Srpske i Slovenije.

“Lijepa je prilika da se družimo i jačamo mostove prijateljstva i saradnje sa susjednom, prijateljskom zemljom Slovenijom, a posebno sa Ljubljanom koja je ujedno i grad partner Banjaluke”, rekla je Dragojevićeva.

Konzul Slovenije u Banjaluci Marjan Ristić rekao je novinarima da Banjaluka ima dobre odnose sa slovenačkim gradovima, a da je današnja manifestacija prilika za druženje mladih u takmičarskom duhu i sklapanje novih prijateljstava koja će opstati i nakon ove manifestacije.

“Na ovaj način pokušavamo da edukujemo mlade generacije u duhu partnerstva, prijateljstva i razumijevanja različitosti, što je cilj ove manifestacije”, rekao je Ristić.

Autor projekta “Loptarija” iz ljubljanskog Medija športa Slavko Sakelšek rekao je da je ova manifestacija možda više potrebna starijima, jer djeca nisu opterećena prošlošću.

Sakelšek je rekao da je cilj manifestacije da djeci budu predstavljeni zdrav način života i fizičke aktivnosti, vrijednosti fer-pleja, jednakosti, solidarnosti, poštenja, druženja i igre.

Koordinator ovogodišnjeg događaja je Osnovna škola “Stanko Rakita” sa Gradskom upravom Banjaluka.

“Loptarija” je međunarodni projekat koji uključuje Sloveniju, Italiju, Austriju, Mađarsku, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana