Osmijesi malih heroja jači od opake bolesti

Milijana Latinović
Osmijesi malih heroja jači od opake bolesti

Banjaluka - Najveća želja dječaka Andreja Mitrovića je da pobijedi opaku bolest koja mu krade djetinjstvo i da šesti rođendan, 9. marta, proslavi sa svojim drugarima kod kuće u Bratuncu.

Veseli dječak umiljatog pogleda jedan je od šest mališana koji trenutno borave u "roditeljskoj kući" u Banjaluci.

Teška bolest dovela ga je u decembru prošle godine na Univerzitetski klinički centar RS, nakon što su mu ljekari u Tuzli otkrili "Hočkinov limfom" odnosno tumor limfnih žlijezda. Trenutno prima treću terapiju na Odjelu dječije hematoonkologije na UKC RS, a kada nije u bolnici vrijeme provodi u "roditeljskoj kući", koja mu je sada drugi dom.

Igraonica čije zidove krase junaci crtanih filmova, mnoštvo knjiga i igračaka najdraže mu je mjesto u ovoj kući. Vrijeme provodi slažući lego kocke koje su mu najdraža igračka ili za računarom igra video-igrice.

Tokom cijelog razgovora Andrej nije skidao osmijeh s lica, a njegove riječi da će kad poraste biti ljekar koji će liječiti djevojčice i dječake, potpuno su nas razoružale.

- Lijepo mi je ovdje, imam drugare, ali mi nedostaje moja najbolja drugarica Anđela iz Bratunca - rekao je Andrej.

Puna optimizma i hrabrosti, najveću Andrejevu bitku rame uz rame s njim bije njegova majka Ružica. Saznanje o bolesti njenog djeteta bilo je, kako kaže, nešto najteže što je doživjela.

- Nisam mogla da vjerujem da je moje dijete bolesno. Trebalo mi je dosta vremena da shvatim i da skupim snage da se borim za njegovo zdravlje - kazala je Ružica i dodala da je od prvih simptoma do uspostavljanja dijagnoze prošlo više od godinu.

Ova hrabra majka kojoj svaki dan počinje samo jednom željom, da njen sin dobije bitku s opakom bolešću, u "roditeljskoj kući" pronašla je ne samo sigurno utočište za sebe i dijete, već i podršku i razumijevanje drugih majki koje biju istu bitku.

- Jedna drugoj smo i oslonac i prijatelj. Lakše je kada svoj bol podijeliš s nekim ko prolazi kroz istu situaciju - rekla je Ružica i dodala da bi bez podrške supruga, njegovih i njenih roditelja svaka bitka unaprijed bila izgubljena.

U vrijeme naše posjete "roditeljskoj kući", povodom 15. februara, Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, Andreju su u posjeti bili mlađi brat Njegoš i otac Boško.

Utočište pod krovom "roditeljske kuće", od otvaranja u septembru 2016. godine, pronašlo je 47 mališana iz svih krajeva Srpske koji su se liječili na UKC RS.

- U kući je trenutno šest mališana. Pokušavamo kao i do sada da riješimo pitanje finansiranja i nadam se da ćemo u tome uspjeti do kraja ove godine - rekla je upravnica "roditeljske kuće" Katica Kerkez.

Koliko je postojanje ove kuće važno najbolje svjedoči podatak Odjeljenja dječije hematoonkologije da se broj mališana koji se liječe od malignih bolesti mijenja iz dana u dan.

- Najmlađi pacijent koji se trenutno liječi ima dvije i po godine. Najčešći su tumori mozga i kostiju, a maligne bolesti leukemija i limfomi - istakla je šef ovog odjeljenja Jelica Predojević-Samardžić i dodala da uspješnost liječenja zavisi od brojnih faktora, te da najbolju prognozu za ozdravljenje imaju oboljeli od akutne limfoblastne leukemije.

Obilježavanje

Katica Kerkez je istakla da će danas, povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, u saradnji sa Muzejem RS organizovati likovnu radionicu. Pridružiće im se i Dječiji studio glume "Roda" sa predstavom "Nestašno pače".

- Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" organizuje danas u Banskom dvoru akademiju pod nazivom "Za hrabra mala srca" - rekla je Kerkez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana