Očekuje se dalji porast koncentracije prašine u Sarajevu

Srna
Očekuje se dalji porast koncentracije prašine u Sarajevu

Sarajevo - Na području Kantona Sarajevo u naredna 24 časa očekuje se dalji porast koncentracije prašine u vazduhu, zbog čega je Operativni štab kantonalne Vlade proglasio drugu epizodu “upozorenje” iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha.

Mjere podrazumijevaju ograničavanje rada postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage veće od 50 kilovata koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, zatim nezadržavanje motornih vozila na raskrsnicama i zabranu izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom.

Osim ovih, na snazi su i mjere iz prve epizode “pripravnost”, koje podrazumijevaju intenziviranje aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica na čišćenju, radi smanjenja emisija prašine.

Pozvana su pravna lica da u zavisnosti od mogućnosti pomjere početak radnog vremena, radi rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica.

Na potezu Baščaršija - Ilidža u oba smjera je zabranjeno kretanje automobila čiji benzinski motori imaju normu euro jedan ili manju i dizel motori normu euro tri ili manju, prenose federalni mediji.

Zabranjen je saobraćaj za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3,5 tone od Baščaršije do Nedžarića, te preusmjeren na alternativne pravce.

Rizične grupe stanovništva treba da smanje kretanje na otvorenom.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda juče je saopšteno da se narednih dana očekuje zadržavanje visoke koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, te prekoračenje propisanih vrijednosti na cijelom prostoru po kotlinama i dolinama u BiH.

U Sarajevu su prekoračene propisane vrijednosti za ugljen-monoksid, jer je dnevni prosjek bio četiri do pet puta veći od propisanog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana