Obilježena 21 godina od smrti generala Talića

Srna
Obilježena 21 godina od smrti generala Talića

BANjALUKA - U Piskavici kod Banjaluke danas je obilježena 21 godina od smrti general-pukovnika Momira Talića, komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske.

Na grobu generala Talića služen je parastos i položeni vijenci, kao i na spomen-bistu koja je postavljena ispred crkve u rodnom selu u Talićima.
Parastosu su, pored članova porodice, brojnih prijatelja i poštovalaca generala Talića, prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Nebojša Vidaković, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković.

U ime institucija Republike Srpske na spomen-bistu vijence su položili Stevandić i Vidaković, članovi porodice generala Talića, predstavnici grada i organizacija proisteklih iz Odbarmbeno-otadžbinskog rata. Cvijeće su položile i delegacije ratnih jedinica Prvog krajiškog korpusa VRS.

-General Momir Talić komandovao je Prvim krajiškim korpusom Vojske Republike Srpske koja je branila srpsku nejač, nije vršila zločine niti upadala u sela kao što su to radili pripadnici takozvane Armije BiH - rekao je Nenad Stevandić.

Obraćajući se okupljenima, Stevandić je rekao da je general Talić imao tu privilegiju da živi u vremenu kada je srpski narod bio u najvećoj slozi na ovoj strani rijeke Drine.

-General Talić je komandovao Prvim krajiškim korpusom Vojske Republike Srpske koja je branila srpsku nejač, probijala koridor i nije vršila nikakve zločine niti upadala u sela kao što su to radili pripadnici takozvane Armije BiH - rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je stvorena u vrijeme najveće srpske sloge koja je i danas potrebna da bi se sačuvalo srpstvo.

General Momir Talić je 26. jula 1991. godine imenovan na dužnost načelnika štaba Petog korpusa tadašnje JNA koji je kasnije prerastao u Prvi krajiški korpus.

Dao je izuzetan doprinos u probijanju koridora i spajanju zapadne i istočne teritorije Republike Srpske. Odlikovan je Ordenom Nemanjića, najvećim vojnim odlikovanjem Republike Srpske.

General Momir Talić umro je 28. maja 2003. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana