Обиљежена 21 година од смрти генерала Талића

Срна
Обиљежена 21 година од смрти генерала Талића

БАЊАЛУКА - У Пискавици код Бањалуке данас је обиљежена 21 година од смрти генерал-пуковника Момира Талића, команданта Првог крајишког корпуса и начелника Генералштаба Војске Републике Српске.

На гробу генерала Талића служен је парастос и положени вијенци, као и на спомен-бисту која је постављена испред цркве у родном селу у Талићима.
Парастосу су, поред чланова породице, бројних пријатеља и поштовалаца генерала Талића, присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Небојша Видаковић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, предсједник Скупштине града Љубо Нинковић.

У име институција Републике Српске на спомен-бисту вијенце су положили Стевандић и Видаковић, чланови породице генерала Талића, представници града и организација проистеклих из Одбармбено-отаџбинског рата. Цвијеће су положиле и делегације ратних јединица Првог крајишког корпуса ВРС.

-Генерал Момир Талић командовао је Првим крајишким корпусом Војске Републике Српске која је бранила српску нејач, није вршила злочине нити упадала у села као што су то радили припадници такозване Армије БиХ - рекао је Ненад Стевандић.

Обраћајући се окупљенима, Стевандић је рекао да је генерал Талић имао ту привилегију да живи у времену када је српски народ био у највећој слози на овој страни ријеке Дрине.

-Генерал Талић је командовао Првим крајишким корпусом Војске Републике Српске која је бранила српску нејач, пробијала коридор и није вршила никакве злочине нити упадала у села као што су то радили припадници такозване Армије БиХ - рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, Република Српска је створена у вријеме највеће српске слоге која је и данас потребна да би се сачувало српство.

Генерал Момир Талић је 26. јула 1991. године именован на дужност начелника штаба Петог корпуса тадашње ЈНА који је касније прерастао у Први крајишки корпус.

Дао је изузетан допринос у пробијању коридора и спајању западне и источне територије Републике Српске. Одликован је Орденом Немањића, највећим војним одликовањем Републике Српске.

Генерал Момир Талић умро је 28. маја 2003. године на Војно-медицинској академији у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана