Obilježen proboj tunela Počitelj-Zvirovići

Srna
Foto: Kliks

SARAJEVO- U Federaciji BiH /FBiH/ danas je obilježeno probijanje desne cijevi tunela Počitelj, duge 1.163 metra, koja je dio auto-puta na Koridoru "Pet ce".

Riječ je o saobraćajnici Počitelj-Zvirovići, koja je ukupno duga 11,07 kilometara.

Premijer FBiH Fadil Novalić, koji je prisustvovao obilježavanju, rekao je da pandemija virusa korona nije uticala na izgradnju Koridora "Pet ce", te da je planirano da bude završen do 2028. godine.

"Ovaj koridor će biti gotov onog momenta kad mi to sve isprojektujemo i zatvorimo sve finansije. Kolege iz EU kažu da će projektovanje biti urađeno 2021. godine, mi smo malo pesimističniji i kažemo 2022, a završetak Koridora 2028. godine", istakao je Novalić.

Federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić naglasio je da je razvoj infrastrukture krucijalan za svaku zemlju, a da je izgradnja Koridora "Pet ce" sigurno najveći katalizator privrede BiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Direktor preduzeća "Autoceste FBiH" Adnan Terzić napomenuo je da tunel gradi firma iz BiH, te da je ovo samo dio svakodnevnih radova na Koridoru,

U saopštenju se navodi da je Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj-Zvirovići potpisan u junu 2019. godine i sastoji se iz dva LOT-a, te da su radovi počeli u avgustu prošle godine.

Vrijednost ugovora za LOT jedan je 56,5 miliona evra bez PDV-a, te obuhvata trasu auto-puta od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići.

Vrijednost radova na velikom mostu Počitelj, koji je u okviru LOT-a dva, iznosi 28,1 milion evra bez PDV-a, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana