Обиљежен пробој тунела Почитељ-Звировићи

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО- У Федерацији БиХ /ФБиХ/ данас је обиљежено пробијање десне цијеви тунела Почитељ, дуге 1.163 метра, која је дио ауто-пута на Коридору "Пет це".

Ријеч је о саобраћајници Почитељ-Звировићи, која је укупно дуга 11,07 километара.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић, који је присуствовао обиљежавању, рекао је да пандемија вируса корона није утицала на изградњу Коридора "Пет це", те да је планирано да буде завршен до 2028. године.

"Овај коридор ће бити готов оног момента кад ми то све испројектујемо и затворимо све финансије. Колеге из ЕУ кажу да ће пројектовање бити урађено 2021. године, ми смо мало песимистичнији и кажемо 2022, а завршетак Коридора 2028. године", истакао је Новалић.

Федерални министар саобраћаја и комуникација Денис Ласић нагласио је да је развој инфраструктуре круцијалан за сваку земљу, а да је изградња Коридора "Пет це" сигурно највећи катализатор привреде БиХ, саопштено је из Владе ФБиХ.

Директор предузећа "Аутоцесте ФБиХ" Аднан Терзић напоменуо је да тунел гради фирма из БиХ, те да је ово само дио свакодневних радова на Коридору,

У саопштењу се наводи да је Уговор о изградњи поддионице Почитељ-Звировићи потписан у јуну 2019. године и састоји се из два ЛОТ-а, те да су радови почели у августу прошле године.

Вриједност уговора за ЛОТ један је 56,5 милиона евра без ПДВ-а, те обухвата трасу ауто-пута од почетне стационаже до моста Почитељ и од моста Почитељ до петље Звировићи.

Вриједност радова на великом мосту Почитељ, који је у оквиру ЛОТ-а два, износи 28,1 милион евра без ПДВ-а, наводи се у саопштењу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана