Obilježavanje 28 godina od smrti 12 beba: Sve veća tuga zbog zločina bez kazne

Srna
Obilježavanje 28 godina od smrti 12 beba: Sve veća tuga zbog zločina bez kazne

BANjALUKA - U Banjaluci će danas biti obilježeno 28 godina od smrti 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka zbog nedostatka kiseonika.

U deset časova biće služen parastos i položeno 12 ruža na spomenik 12 beba na Novom groblju, dok će u 11 časova biti položeno cvijeće na Spomen-obilježje "Život", pored zgrade "Pošta Srpske".

Organizator obilježavanja, Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila saopštile je da će zbog trenutne epidemiološke situacije u Srpskoj izazvane virusom korona vijence i cvijeće položiti samo majke stradalih beba i delegacija ove organizacije.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima. Upućeni su mnogi apeli za pomoć putem radija, televizije, "Glasa Srpskog" i ostalih medija, ali, iako su predstavnici Unicefa i ostalih međunarodnih humanitarnih organizacijama bili dobro upoznati o ovom problemu, avion sa bocama kiseonika je nekoliko dana čekao dozvolu za polijetanje, koju na kraju nije dobio.

Vojska Republike Srpske je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Kao datum bilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.

Preživjeloj Slađani Kobas, rođenoj 18. juna 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika ozbiljno je bilo narušeno zdravlje, pa je imala trajno oštećenje vida, mozga i pluća, a kasnije se bezuspješno borila sa rakom kostiju. Slađana je preminula 9. februara 2006. u 13. godini.

Četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

- U Republici Srpskoj je najviše zločina koji su bez kazne i majke 12 beba već gube nadu da će iko ikada biti kažnjen i odgovarati za smrt djece u inkubatorima. Iako je prošlo 28 godina, bol za našom djecom nije manja, a tuga zbog činjenice da takav zločin bez presedana nije kažnjen sve je veća – kaže  Željka Tubić, sekretar Udruženja "12 beba" i majka, čiji je sin rođen 19. maja 1992. godine i zbog nedostatka kiseonika stradao nekoliko dana kasnije.

Ona je naglasila da je jedina utjeha to što se ovaj datum obilježava i što se kroz knjige i filmove prenosi i čuva istina o ovom strašnom porazu civilizacije, koja je dozvolila da dan za danom umiru tek rođena djeca.

- Strašno je kad znate da neko svjesno ide ka tome da ubija bebe u inkubatorima, koje ne mogu da dišu, ne daju im kiseonik. Onda se zapitate šta su ti ljudi sve bili spremni da urade ostatku našeg naroda - napomenula je Tubićeva.

Prisjećaju se tih bolnih dana na početku rata u BiH, Tubićeva je rekla da su se sve majke nadale da će nekome savjest da proradi i da će dozvoliti dopremanje kiseonika u Banjaluku.

- Kad se sjetim tog vremena sve je to u nekom magnovenju, kao da je to neki košmar, neki ružan san iz kojeg očekujete da ćete se probuditi i da će sve biti u redu. Sjećam se da su upućivani apeli u cijeli svijet i niko nije htio da nas čuje - ispričala je Tubićeva.

Dodaje da bi njihova djeca sad imala 28 godina.

- To su jako teški trenuci, to se nikad ne može zaboraviti. Ja sam kao dijete ostala bez majke, ali ta tuga i nedostatak se nekako kanališe, ali kad se dijete izgubi što više vremena prolazi sve je gore i teže - rekla je Tubićeva.

Ona je dodala da su majke 12 beba u kontaktu, te da je prošle godine umrla jedna od njih, najmlađa, Živka Knežević.

- U Republici Srpskoj živi nas sedam, ostale su se razišle širom svijeta. Od nas sedam dvije su nedavno imale moždane udare - Grozda Rauš i Dušanka Đukelić. Dragica Komljenović, Dragoslava Jaćimović, Maida Ćuran, Milena Sandić i ja se redovno sastajemo i družimo - navela je Tubićeva.

Prema njenim riječima, rat ne bira i među bebama je bilo svih nacija, ali svaka majka osjeća isti bol.

- Sve smo u kontaktu putem društvenih mreža. Postale smo prijateljice, taj gubitak nas je zbližio. Lakše je kad jedna drugoj otvorimo dušu, jer se razumijemo - ispričala je Tubićeva.

Ona je dodala da je 22. maj uvršten u kalendar značajnih datuma u Republici Srpskoj, a da su majke 12 beba proglašene civilnim žrtvama rata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana